settings icon
share icon
Kérdés

Kik voltak Isten fiai és az emberek lányai az 1 Mózes 6:1-4-ben?

Válasz


Az 1 Mózes 6:1-4 ezt írja: “Történt pedig, hogy amikor az emberek kezdtek elszaporodni a földön, és leányaik születtek, látták az istenfiak, hogy szépek az emberek leányai, ezért feleségül vették közülük mindazokat, akiket kiszemeltek maguknak. Akkor ezt mondta az ÚR: Ne maradjon lelkem örökké az emberben, hiszen ő csak test. Legyen az életkora százhúsz esztendő. Abban az időben, amikor az istenfiak bementek az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szültek nekik - sőt még azután is -, óriások éltek a földön. Ők azok a vitézkedők, akik ősidőktől fogva hírnevesek voltak.“ Számos találgatás napvilágot látott már, kik is voltak az istenfiak, és miért születtek tőlük óriások.

A három legnépszerűbb nézet a következő: az istenfiak 1.) bukott angyalok; 2.) földi uralkodók; 3.) Séth istenfélő leszármazottai, akik Káin istentelen leszármazottaival házasodtak. Ami komolyan alátámasztja az 1. nézetet az az, hogy a Biblia “istenfiak” alatt mindig angyalokat ért (Jób 1:6; 2:1; 38:7). Potenciális probléma viszont, hogy a Máté 22:30 azt állítja, hogy az angyalok nem házasodnak. A Biblia továbbá nem ad okot az abban való hitre, hogy az angyaloknak lenne nemük, vagy képesek lennének szaporodni. A 2. és 3. véleménnyel azonban nincs ilyen problémánk.

A 2. és 3. nézetek gyenge pontja viszont az, hogy átlagos emberek házasságából nem származnának “óriások” vagy “vitézkedők, akik ősidőktől fogva hírnevesek voltak”. Másrészt Isten miért döntött úgy, hogy Özönvizzel árasztja el a földet, ha soha nem tiltotta meg, hogy uralkodók fiai hétköznapi leányokat vegyenek feleségül, vagy Séth utódai tegyenek így Káin női leszármazottaival. A közelgő ítélet (1 Mózes 6:5-7) összefüggésben áll az 1 Mózes 6:1-4-ben történtekkel. Csak a bukott angyalok emberek leányaival kötött perverz házassága tűnik elegendő indoknak egy ilyen szigorú ítélet kiszabására.

Úgy hiszem, az 1. nézet a legvalószínűbb magyarázat. Igen, érdekes ellentmondás az, hogy egyrészt az angyaloknak nincs nemük, másrészt viszont azt állítjuk, hogy az istenfiak bukott angyalok voltak, akik emberek leányaival házasodtak. Azonban míg az angyalok szellemi lények (Zsidók 1:14), megjelenhetnek emberi, fizikai formában (Márk 16:5). Sodoma és Gomora férfiai például szexuális kapcsolatot akartak létesíteni a Lóttal lévő két angyallal (1 Mózes 19:1-5). Hihető, hogy az angyalok emberi formát tudnak felvenni, akár még az emberi szexualitást – talán még a szaporodás műveletét – is képesek utánozni. És miért nem teszik ugyanezt azóta a bukott angyalok? Úgy tűnik, Isten bebörtönözte azokat a bukott angyalokat, akik elkövették ezt a bűnt, hogy a többi bukott angyal ne tegye meg ugyanezt (amint az a Júdás 6-ban van megírva). Korai héber írásmagyarázók, apokrif és pszeudopigráf írások egyhangúlag egyetértenek abban, hogy az istenfiak bukott angyalok. Ez még semmi esetre sem zárja le a vitát. Azonban az a nézet, hogy az istenfiak bukott angyalok voltak, igen szilárd szövegösszefüggésbeli, nyelvtani és történelmi alapokon nyugszik.

EnglishVissza a magyar oldalra

Kik voltak Isten fiai és az emberek lányai az 1 Mózes 6:1-4-ben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries