settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan tanulhatok meg bízni Istenben?

Válasz


Nem bízhatunk olyasvalakiben, akit nem ismerünk, és ez a nyitja az Istenbe vetett bizalomnak is. Ha valaki azt mondja, hogy bízzunk benne, akkor két válaszunk lehet. Vagy azt mondjuk, hogy „Rendben, megbízom benned", vagy azt, hogy „Miért tenném?" Isten esetében, ha megértjük, miért kellene bíznunk benne, a bizalom természetes módon kialakul.

Legfőképpen azért kell bíznunk Istenben, mert Ő méltó a bizalmunkra. Az emberektől eltérően, Ő soha nem hazudik, és mindig megtartja ígéreteit. „Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna. Mond-e olyat, amit meg ne tenne, ígér-e olyat, amit nem teljesít?" (4Mózes 23:19; Zsoltárok 89:34). Az emberekkel ellentétben, Istennek van hatalma véghezvinni a tervét és elérni a célját. Az Ézsaiás 14:24 szerint „Megesküdött a Seregek Ura: Úgy lesz, ahogyan elterveztem, az következik be, amit elhatároztam." Sőt, a tervei tökéletesek, szentek és igazságosak, és a tettei mind a javára vannak azoknak, akik Őt szeretik és az Ő szent céljai szerint hivatalosak (Róma 8:28). Ha törekszünk Isten megismerésére az igéje által, meglátjuk, hogy méltó a bizalmukra, és a bizalmunk naponként nőni fog. Istent ismerni annyi, mint benne bízni.

Ha látjuk, milyen megbízhatónak bizonyult a magunk és mások életében, akkor egyre jobban megtanulhatunk benne bízni. Az 1Királyok 8:56-ban ezt olvassuk: „Áldott az Úr, aki nyugalmat adott népének, Izráelnek egészen úgy, ahogyan megígérte. Egyetlen szó sem veszett el mindabból a jó ígéretből, amit megígért szolgája, Mózes által." Isten ígéretei azért kerültek feljegyzésre az igében, hogy mindenki lássa őket, akárcsak azok beteljesedését. A történelmi bizonyítékok igazolják ezeket az eseményeket, és Istennek a népe iránti hűségéről tanúskodnak. Minden hívő személyesen bizonyságot tehet Isten megbízhatóságáról, amely abban nyilvánul meg, hogy munkálkodik az életünkben, teljesíti azon ígéretét, hogy megmenti lelkünket, és felhasznál minket a maga céljára (Efezus 2:8-10), és miközben a nekünk szánt versenyt futjuk, olyan békességgel vigasztal minket, amely minden értelmet felülhalad (Filippi 4:6-7, Zsidók 12:1). Minél jobban megtapasztaljuk irgalmát, hűségét és jóságát, annál jobban bízunk benne (Zsoltárok 100:5; Ézsaiás 25:1).

A harmadik oka annak, hogy bízzunk Istenben az, hogy nincs más ésszerű alternatívánk. Magunkban vagy másokban bízzunk, akik mind bűnösek, kiszámíthatatlanok, megbízhatatlanok, korlátozott bölcsességgel rendelkeznek, és akik gyakran rossz és érzelmeken alapuló döntéseket hoznak? Vagy bízzunk a bölcs, mindentudó, mindenható, kegyelmes, irgalmas és szerető Istenben, akinek jó szándékai vannak velünk? A döntés nyilvánvaló, de azért nem bízunk Istenben, mert nem ismerjük Őt. Mint már mondtuk, nem bízhatunk olyanban, aki lényegében idegen számunkra, de ezen könnyen segíthetünk. Istent nem nehéz megismerni. Amit tudnunk kell Istenről, azt kegyelmesen kijelentette népének a Bibliában, a szent igében. Istent ismerni annyi, mint benne bízni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan tanulhatok meg bízni Istenben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries