settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan tudom megfelelő módon imádni Istent?

Válasz


Imádás az, amikor egy istenség, bálvány vagy személy iránt kifejezzük az „önzetlen" tiszteletünket és szeretetünket. Az imádás során az egész lényünkkel dicséretet, hálát és tiszteletet fejezünk ki az adott istenség, személy vagy tárgy iránt. Nem egy félszívvel végzett dolog, és csak azután tudjuk valamelyest jobban megválaszolni a fenti kérdést, ha különbséget tettünk aközött, hogy mi igazi imádat és mi nem az istenség szempontjából. Az igazi, biblikus imádatot A. W. Pink (1886-1952) fogalmazta meg a János evangéliumához írt magyarázatában: Az imádat „egy megváltott szív, amely Istennel van elfoglalva, és amely tisztelettel és hálával adózik." Hasonlóan fogalmazott A. W. Tozer is: „Az igazi imádat azt jelenti, hogy olyan mélységesen és reménytelenül szerelmesek vagyunk Istenbe, hogy az érzelem átruházódásának gondolata még csak fel sem merül."

Isten igazi imádatának tehát ezek a kritériumai: először is, egy megváltott szívből fakad, amely hit által megigazult Isten előtt, és amely egyedül az Úr Jézus Krisztusban bízik a bűneinek bocsánatát illetően. Hogyan imádhatjuk a menny Istenét, ha a bűnünket nem rendeztük? Az újjá nem született és a Sátán, az önzés és a világ által uralt szív imádata elfogadhatatlan (2Timóteus 2:26, 1János 2:15). Hacsak nem „megmosott" szívből jön, az imádat hiábavaló.

Másodszor, Isten igazi imádata olyan szívből fakad, amely egyedül utána vágyik. Épp ezen a ponton tévedtek a samáriaiak: Istent és a bálványokat is imádni akarták (2Királyok 17:28-41), és ezt az Úr Jézus Krisztus is megerősítette, amikor a samáriai asszonnyal beszélgetett az igazi imádatról a kútnál. „Ti azt imádjátok, akit nem ismertek" (János 4:22). Ezek az emberek „félszívvel" imádták Istent, mivel a szeretetüket nem teljes mértékben Istennek fejezték ki. Még az igazi hívők is beleeshetnek ebbe a második hibába. Lehet, hogy nincsenek kézzel fogható bálványaink, mint a samáriaiaknak, de mi emészti fel leginkább az akaratunkat, időnket és erőforrásainkat? Karrier, anyagi javak, pénz, egészség vagy éppen család? Kiáltsunk fel Dávid királlyal együtt: „Mintha zsíros falatokkal laktam volna jól, úgy ujjong az ajkam, és dicsér a szám" (Zsoltárok 63:6). Az újjászületett ember szívét semmi sem elégítheti meg, csak Isten, és erre az isteni megelégítésre csak egy módon reagálhat: mintha a legeslegjobb ételt ízlelte volna, Istennek zeng dicséretet az ajka (Zsidók 13:15).

Harmadszor, Isten igazi imádata egy vágyat is magában hordoz, hogy egyre többet megtudhassunk róla. Mennyire elveszítettük ezt a vágyat manapság! A Biblián kívül, amit naponta olvasnunk kell, más jó könyvekkel is gazdagítani kell ismereteinket. Folyamatosan Isten dolgairól kell elmélkednünk, mindig Ő kell a gondolatainkban legyen, és mindent, amit teszünk, érte kell tennünk (Kolossé 3:17, 1Korinthus 10:31). Érdekes, hogy a Róma 12:1-ben az imádatra használt görög szót szolgálatnak is lehetne fordítani. A hétköznapjaink tehát szintén az imádat részét kellene képezzék. Minden nap egy szent és Istennek tetsző élőáldozatként kell felajánlanunk életünket. Az egyháznak az istenimádata révén kellene megnyernie a világot. Túl gyakran viszont ennek az ellenkezője az igaz.

Ha valóban lélekben és igazságban akarjuk imádni a háromság egy Istent, tisztítsuk meg szíveinket. Isten szent, minden tekintetben „más", olyan Isten, aki nem osztozhat a szeretetünkön mással. És valóban nem is osztozik, az Ő szent nevéért. Isten úgy alkotott meg, hogy imádói legyünk, de a bukás megnyomorított és tönkretett minket. Az imádat a legtermészetesebb dolog az ember számára, de amíg nem békültünk meg Istennel a drága Fia áldozata révén, addig minden imádatunk hiábavaló. „Idegen tűz" az az oltár előtt (3Mózes 10:1).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan tudom megfelelő módon imádni Istent?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries