settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy Isten végtelen?

Válasz


Isten végtelen természete egyszerűen annyit jelent, hogy nem korlátozza őt tér és idő, ezeken kívül/felett létezik. Végtelen azt jelenti, hogy nincsenek korlátai. Amikor Isten végtelen voltáról beszélünk, általában ilyen szavakkal illetjük mint: mindentudó, mindenható, mindenütt jelenvaló.

A mindentudás azt jelenti, hogy mindent tud, azaz korlátlan tudással rendelkezik. Végtelen ismerete teszi lehetővé, hogy szuverén úr és bíró legyen mindenek felett. Isten nemcsak azt tudja, mi fog történni, hanem azt is, hogy mi történhetett volna. Istent semmi nem éri meglepetésként, és senki sem rejtőzhetik el előle. A Bibliában sok vers beszél Isten természetének ezen vonásáról. Egyik ilyen vers az 1János 3:20: „...nagyobb az Isten a mi szívünknél, és mindent tud." (Károli)

A mindenhatóság azt jelenti, hogy Istennek mindenre van ereje, azaz korlátlan hatalma van. A mindenhatóság azért fontos, mert ez teszi lehetővé, hogy Isten megvalósítsa a szuverén akaratát. Mivel Isten mindenható és végtelen ereje van, semmi sem tarthatja távol elrendelt akaratának megvalósításától, és semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy célját elérje. A Bibliában sok vers beszél Isten természetének ezen vonásáról. Egyik ilyen vers a Zsoltárok 115:3: „...a mi Istenünk az égben van, és a mit akar, azt mind megcselekszi." (Károli) Vagy amikor a tanítványok megkérdezik: „Ki üdvözülhet tehát", (Máté 19:25), Jézus azt feleli: „Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges" (Máté 19-26).

A mindenütt jelenvalóság azt jelenti, hogy Isten mindenhol ott van. Sehova nem menekülhetsz Isten jelenléte elől. Istent nem korlátozza tér vagy idő. Minden időben és mindenütt jelen van. Isten végtelen jelenléte azért fontos, mert ebből is látszik, hogy Isten örök. Isten mindig volt és mindig lesz. Mielőtt az idő elkezdődött volna, Isten már volt. Mielőtt a világ vagy egyáltalán az anyag létrejött volna, Isten már létezett. Nincs kezdete és vége, és soha nem volt olyan, amikor Isten ne létezett volna, és olyan sem lesz, amikor már nem fog létezni. Ismételten, sok bibliai vers beszél Isten természetének ezen vonásáról, amelyek közül az egyik a Zsoltárok 139:7-10: „Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem."

Mivel Isten végtelen, transzcendens is, ami egyszerűen annyit jelent, hogy messze felette áll a teremtésnek, és sokkal nagyobb annál, és független tőle. Ez azt jelenti, hogy Isten olyan végtelenül felettünk és felfogóképességünk felett áll, hogy ha nem jelentette volna ki magát, azt sem értenénk meg, milyen ő. De szerencsére nem engedte, hogy tudatlanok legyünk vele kapcsolatban. Ehelyett kinyilatkoztatta magát mind az általános kijelentés (teremtés és lelkiismeret), mind a speciális kijelentés (Isten írott beszéde, a Biblia, és Isten élő igéje, Jézus Krisztus) által. Ennélfogva megismerhetjük Istent, és megtudhatjuk, miként békülhetünk meg vele, és miként élhetünk az akaratának megfelelően. Annak ellenére, hogy mi véges lények vagyunk, Isten pedig végtelen, megismerhetjük és megérthetjük Istent, ugyanis kijelentette magát számunkra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy Isten végtelen?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries