settings icon
share icon
Kérdés

Miért engedi Isten, hogy természeti katasztrófák történjenek (t.i. földrengések, hurrikánok, cunamik)?

Válasz


Miért engedi Isten, hogy földrengések, tornádók, hurrikánok, cunamik, tájfunok, forgószelek, sárlavinák és egyéb természeti katasztrófák történjenek? A 2004-es ázsiai cunamitragédia, a 2005-ben az Egyesült Államok délkeleti részén pusztító Katrina hurrikán és a Mianmarban 2008-ban végigsöprő forgószél miatt sokan megkérdőjelezték Isten jóságát. Elszomorító, hogy a természeti katasztrófákat angolul gyakran „Isten cselekedeteinek” nevezik, viszont a nyugalmas időjárással megáldott éveket, évtizedeket vagy akár évszázadokat elfelejtik neki tulajdonítani. Isten teremtette az egész világegyetemet és a természeti törvényeket (1 Mózes 1:1). A legtöbb természeti katasztrófát ezeknek a törvényeknek a működése idézi elő. A hurrikánok, tájfunok és tornádók az eltérő irányú időjárási folyamatok ütközéséből keletkeznek. A földrengések a földkéreg lemeztábláinak mozgásából jönnek létre. A cunamit a víz alatti földrengés okozza.

A Biblia azt tanítja, hogy Jézus Krisztus tartja össze a természetet (Kolossé 1:16–17). Megelőzhetné Isten a természeti katasztrófákat? Természetesen! Előfordul, hogy Isten befolyásolja az időjárást? Igen, ahogy ezt az 5 Mózes 11:17-ben és a Jakab 5:17-ben láthatjuk. A 4 Mózes 16:30–34 beszámolója szerint alkalmanként az is előfordul, hogy Isten bűn feletti ítélete természeti katasztrófában nyilvánul meg. A Jelenések könyvében számos olyan jelenséget találunk, amelyet minden további nélkül természeti katasztrófának mondhatunk (Jelenések 6, 8 és 16). Akkor minden természeti katasztrófa Isten büntetése? Semmi esetre sem!

Ahhoz hasonló módon, ahogyan Isten megengedi az embernek, hogy gonosz dolgokat tegyen, megengedi azt is, hogy a földön látható legyen a bűn teremtésre ható következménye. A Róma 8:19–21-ben ezt olvassuk: „Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését. A teremtett világ ugyanis a hiábavalóságnak vettetett alá, nem önszántából, hanem az által, aki alávetette, mégpedig azzal a reménységgel, hogy a teremtett világ maga is meg fog szabadulni a romlandóság szolgaságából Isten gyermekeinek dicsőséges szabadságára.” Az emberiség bűnbe esése mindenre kihatott, még arra a világra is, amelyben élünk. A teremtett világ egésze a „hiábavalóságnak” és a „romlandóságnak” van alávetve. A halálhoz, betegségekhez és szenvedéshez hasonlóan a természeti katasztrófák eredője is a bűn.

Értjük tehát, hogy miért történnek természeti katasztrófák. Azt viszont nem értjük, hogy miért engedi meg Isten, hogy megtörténjenek ezek. Miért engedte Isten, hogy a cunami Ázsiában megöljön 225 ezer embert? Miért engedte Isten, hogy a Katrina hurrikán sok ezer ember házát megsemmisítse? Az igaz, hogy az ilyen dolgok porrá zúzzák az evilági életbe vetett bizalmunkat, és az örökkévalóságra irányítják a figyelmünket. A katasztrófák után általában megtelnek az imaházak és templomok, mert az emberek rádöbbenek, hogy milyen törékeny az életük, és hogy egy pillanat alatt minden odalehet. Azt viszont tudjuk: Isten jó! Sok olyan csoda történt már természeti katasztrófák idején, ami további emberéleteket őrzött meg. Az ilyen katasztrófák emberek millióit késztetnek életük felülvizsgálatára. Több száz millió dollár értékben küldenek segélyeket a szenvedők megsegítésére. A keresztyén szolgálatoknak lehetőségük támad a segítségnyújtásra, szolgálatra, lelkigondozásra, imádkozásra és az emberek Jézus Krisztushoz vezetésére. Isten még a szörnyű tragédiákból is jót tud kihozni — és jót is hoz ki (Róma 8:28).

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért engedi Isten, hogy természeti katasztrófák történjenek (t.i. földrengések, hurrikánok, cunamik)?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries