settings icon
share icon
Kérdés

Isten teremtette a gonoszt?

Válasz


Elsőre úgy tűnhet, hogy ha Isten teremtett mindent, akkor a gonosz is Isten teremtménye. Azonban van itt egy tisztázandó félreértés. A gonosz nem egy “dolog” – úgy, mint egy kő, vagy az elektromosság. Nincs olyan hogy egy kiló gonoszság! Ez inkább olyasmi, ami történik, feltűnik, olyan mint egy folyamat. A gonoszság nem rendelkezik saját egzisztenciával – inkább minden jó hiányaként írható le. Például a lukak léteznek, de csak ha valamiben vannak. A föld hiányát például luknak nevezzük, de a luk nem választható el a földtől. Így amikor Isten teremtett, igaz, hogy minden jó volt. Az egyik ilyen jó dolog, hogy Isten olyan lényeket teremtett, akik szabadon válszthatták a jót. Hogy a választás valóságos lehessen, Isten megengedte, hogy legyen valami más választás is a jó mellett. Így Isten megengedte ezeknek az angyaloknak és embereknek, hogy válszthassák a jót, vagy a nem jót (gonoszt). Amikor két jó dolog között egy megromlott kapcsolatot találunk, azt “gonosznak” nevezzük, de ettől még nem lesz “dolog”, amelyet Isten kellett, hogy teremtsen.

Talán a következő illusztráció segíthet ezt megérteni. Ha megkérdeznék egy átlagos embert? “Létezik a hideg?” – válasza minden bizonnyal “igen” lenne. Azonban ez helytelen válasz. A hideg nem “létezik”. A hideg a hő hiánya. Úgyanígy a sötétség sem létezik. A sötétség a fény hiánya. Hasonlóképpen a gonoszság a jó hiánya, Isten hiánya. Istennek nem kellett megteremtenie a gonoszt, inkább csak megengednie a jó hiányát.

Nézzük Jób példáját a Jób 1-2 részből. A Sátán el akarta pusztítani Jóbot, és Isten megengedte, hogy bármit tehessen vele, kivéve, hogy megölje. Isten azért engedte ezt, hogy meglássék, Jób igaz volt, mert szerette Istent, és nem azért mert Isten olya gazdagon megáldotta. Isten teljhatalmú úr és mindent az uralma alatt tart, ami történik. A Sátán sem tud semmit tenni Isten “engedélye” nélkül. Isten nem teremtette a gonoszt, de megengedi a gonoszt. HA Isten nem engedte volna a gonosz lehetőségét, mind az angyalok, mind az emberek kötelességből és nem választás alapján szolgálnák Istent. Ő nem robotokat akart, akik egyszerűen programozásukat követve végzik a dolgukat. Isten megengedte a gonosz lehetőségét, hogy valós szabad akaratunk lehessen és dönthessünk: akarjuk-e Őt szolgálni, vagy sem.

Végsősoron nics olyan vélasz erre a kérdésre, amit teljesen megérthetnénk. Mi, mint véges emberi lények nem érthetjük meg a végtelen Istent (Róma 11:33-34). Néha azt hisszük, értjük, Isten mit miért tesz, aztn később rájövünk, hogy mindaz valami más célból történt, mint eredetileg gondoltuk. Isten örökkévaló szemszögből tekint a dolgokra. Mi viszont földi szempontból. Miért tette Isten az embert a földre, tudva, hogy bűnbe esnek így gonoszt és halált hozva az egész emberiségre? Miért nem teremtett meg mindannyiunkat és hagyott a mennyben, ahol tökéletesekként élhetnénk szenvedéstől mentesen? A legjobb válasz, amivel elő tudok hozakodni, az ez: Isten nem egy robotfajt akart teremteni, akiknek nincs szabad akaratuk. Istennek meg kellett engednie a gonosz lehetőségét, hogy valós választás előtt álljunk: imádjuk Istent vagy sem? Ha sohasem kellene szenvedést átélnünk, tudnánk, milyen csodálatos is a menny? Isten nem teremtette a gonoszt, csak megengedte. Ha nem engedte volna, kötelességből imádnánk Őt, és nem szabad akaratunkból.

EnglishVissza a magyar oldalra

Isten teremtette a gonoszt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries