settings icon
share icon
Kérdés

Mindenkit szeret Isten, vagy csak a keresztyéneket?

Válasz


Bizonyos értelemben Isten a világon mindenkit szeret (János 3:16; 1 János 2:2; Róma 5:8). Ez a szeretet nem kötött semmilyen feltételhez, egyszerűen azon alapul, hogy Isten a szeretet istene (1 János 4:8, 16). Ez az egész emberiség iránt tanúsított szeretet azt eredményezi, hogy Isten irgalmas, és nem azonnal bünteti meg az embereket a bűneikért (Róma 3:23; 6:23). Abban is megnyilvánul, hogy lehetőséget ad az embereknek megbánni bűneiket (2 Péter 3:9). Ugyanakkor a világ iránti szeretet nem azt jelenti, hogy ő tudomást sem vesz a bűnről. Isten az igazság istene is (2 Thesszalonika 1:6). A bűn nem maradhat örökre büntetlen (Róma 3:25–26).

Az örökkévalóság legszeretetteljesebb cselekedete a Róma 5:8-ban kerül említésre: „Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.” Aki pedig tudomást sem vesz Isten szeretetéről, aki elutasítja Krisztust megváltóként, aki megtagadja az őt megvásároló Megváltót (2 Péter 2:1), az az egész örökkévalóságon át haragjának lesz alávetve (Róma 1:18), nem pedig szeretetének (Róma 6:23). Isten mindenkit feltétel nélkül szeret, hiszen mindenki iránt irgalmat tanúsít, nem semmisít meg senkit bűnei miatt azonnal. Ugyanakkor „szövetséges szeretetet” csak azok iránt táplál, akik üdvösségüket Jézus Krisztustól várják (János 3:36). Csak azok fogják az örökkévalóságon keresztül megtapasztalni Isten szeretetét, akik hisznek Jézus Krisztusban, mint Urukban és Megváltójukban.

Szeret Isten mindenkit? Igen. Jobban szereti Isten a keresztyéneket, mint a nem keresztyéneket? Nem. Másként szereti Isten a keresztyéneket, mint a nem keresztyéneket? Igen. Isten mindenkit egyformán szeret, mert mindenki iránt irgalmas. Isten viszont csak a keresztyéneket szereti abban az értelemben, hogy csak ők élvezik örök kegyelmét, irgalmát és a mennybeli örök szeretetének ígéretét. A mindenki iránt tanúsított feltétel nélküli szeretetének arra kellene késztetnie bennünket, hogy higgyünk őbenne, és hálás szívvel befogadjuk a Jézus Krisztus, mint megváltó elfogadásához kötött, feltételes szeretetét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mindenkit szeret Isten, vagy csak a keresztyéneket?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries