settings icon
share icon
Kérdés

Isten és Sátán harca – ha Isten mindenható, miért nem végez egyszerűen Sátánnal? Miért engedi Isten, hogy Sátán ennyi elvetemült gonoszságot cselekedhessen szabadon?

Válasz


A keresztény élet egyik misztériuma, hogy Isten miért nem pusztította el Sátánt közvetlenül a bűnbeesése után. A Szentírásból tudjuk, hogy Isten egy napon végleg legyőzi Sátánt, mikor a Tűz tavába veti őt, ahol éjjel és nappal kínoztatik majd az örökkévalóságban (Jelenések 20:10). Néha talán mégis azon tűnődünk, hogy miért nem végzett már most vele. Lehetséges, hogy Isten pontos érveit soha sem ismerjük meg, azonban bizonyos dolgokat jól tudunk természetéről.

Először is tudjuk, hogy Isten minden lehetséges tekintetben szuverén uralkodó a teremtés teljessége felett, így Sátán felett is. Igaz, hogy Sátán és démonjai tombolva pusztítanak a világban, azonban ezt csak bizonyos keretek között, korlátozott szabadsággal tehetik. Tudjuk azt is, hogy Isten minden dolgot előre eltervezett, az idő kezdetétől annak végéig. Semmi sem hiúsíthatja meg terveit, minden parancsa szerint, a rendelt időben halad. „Megesküdött a seregeknek Ura, mondván: Úgy lészen, mint elgondolám, úgy megy véghez, mint elvégezém" (Ézsaiás 14:24).

Másfelől „Tudjuk pedig, hogy azoknak, a kik Istent szeretik, minden javokra van, mint a kik az ő végzése szerint hivatalosak" (Rómabeliekhez 8:28). Bármi is legyen az, amit Isten Sátánt illetően készített, az a lehető legjobb terv kell legyen. Isten tökéletes jogossága és haragja egyidejűleg kerül betöltésre, tökéletes igazságossága felmegasztaltatik. Az Őt szeretők — akik várják tervének beteljesülését — lelkesen lesznek részei ennek a tervnek, annak kibontakozását látva dicsérik és magasztalják Nevét.

Harmadrészt tudjuk, hogy Isten tervének megkérdőjelezése egyidejűleg magának Istennek, ítéletének, jóságának, és természetének megkérdőjelezése. Nem helyes kétségbe vonni Isten jogát arra, hogy mindent tetszése szerint cselekedjék. A zsoltárostól megtudjuk, hogy „ Az Istennek útja tökéletes" (Zsoltár 18:30). Minden terv, mely a Mindenhatótól származik a valaha elképzelhető legjobb terv. Ugyanakkor igaz az, hogy mi emberek nem vagyunk képesek bölcsességének a végére járni, még ha ezt el is várjuk magunktól. Isten nem hiába emlékeztet bennünket ekképpen: „Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti útaitok az én útaim, így szól az Úr! Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!" (Ésaiás 55:8-9). Mindezek ellenére, vagy éppen ezért, a mi felelősségünk Istennel szemben abban kell megnyilvánuljon, hogy engedelmeskedünk az Ő szavának, bízunk benne, és alárendeljük sajátunkat az Ő akaratának, értsük azt vagy sem. Sátán elvesztésének az idejét illetően azt mondhatjuk, hogy az a legtökéletesebb időzítés, hiszen Isten terve.

EnglishVissza a magyar oldalra

Isten és Sátán harca – ha Isten mindenható, miért nem végez egyszerűen Sátánnal? Miért engedi Isten, hogy Sátán ennyi elvetemült gonoszságot cselekedhessen szabadon?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries