settings icon
share icon
Kérdés

Mi az Isten országa?

Válasz


Az evangéliumok (pl. Márk 1:15, 10:15, 15:43, Lukács 17:20) és más újszövetségi iratok (pl. ApCsel 28:31, Róma 14:17, 1Korinthus 15:50) gyakran utalnak az Isten országára. Isten országa azonos a mennyországgal. A fogalom számos jelentésárnyalattal bír a Szentírás különböző igeszakaszaiban.

Tágabb értelemben az Isten országa Isten örök, szuverén uralmát jelenti az egész világmindenség felett. Több szentírásbeli szakasz tagadhatatlanul kijelenti, hogy Isten az egész teremtés királya: „Az ÚR a mennyben állította fel trónját, királyi hatalmával mindenen uralkodik" (Zsoltárok 103:19). Vagy ahogy Nabukodonozor kijelentette: „Az ő királysága örök királyság" (Dániel 3:33). Minden létező hatalmat Isten rendelt el (Róma 13:1). Ezért bizonyos értelemben Isten országa magában foglal mindent, ami létezik.

Szűkebb értelemben viszont Isten országa egy lelki uralom azoknak a szívében és életében, akik készek alávetni magukat Istennek. Azok, akik szembeszállnak Isten hatalmával és nem hajlandók engedelmeskedni neki, nem részei Isten országának, míg azok, akik elismerik Krisztus úrságát és örömmel teret adnak Isten uralmának az életükben, részei Isten országának. Ebben az értelemben Isten országa lelki vonatkozású. Jézus azt mondta, hogy az Ő országa nem e világból való, (János 18:36), és azt hirdette, hogy a megtérés elengedhetetlen eleme Isten országának (Máté 4:17). Bizonyítékát annak, hogy Isten országa egyenlő az üdvösséggel, a János 3:5-7-ben találjuk, ahol Jézus azt mondja, hogy Isten országába újjászületés révén lehet bejutni. Lásd még 1Korinthus 6:9.

A Szentírás egy harmadik értelemben is használja az Isten országa kifejezést: Krisztus azon szó szerinti uralmára, amelyre a millennium során kerül sor. Dániel azt mondta: „támaszt a menny Istene egy királyságot, amely nem semmisül meg soha" (Dániel 2:44; vö. 7:13-14), és sok más próféta ugyanezt jövendölte (pl. Abdiás 1:21, Habakuk 2:14, Mikeás 4:2, Zakariás 14:9). Néhány teológus úgy utal Isten jövőbeli, nyilvánvaló megnyilvánulására, mint „a dicsőség országára", míg a jelen, rejtett megnyilvánulásra úgy, mint „a kegyelem országára". De a két megnyilvánulási forma kapcsolódik egymáshoz: Krisztus felállította lelki uralmát az egyházban a földön, majd egy nap felállítja a fizikai uralmát Jeruzsálemben.

Isten országának számos aspektusa van. Az Úr a világegyetem ura, és ebben az értelemben országa univerzális (1Timóteus 6:15). Ugyanakkor Isten országának része a megtérés és az újjászületés, és Isten már ebben a világban a gyermekei szívében uralkodik, miközben az elkövetkezendőre készíti fel őket. A munka, ami a földön kezdődött el, a mennyben fog beteljesedni (ld. Filippi 1:6).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az Isten országa?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries