settings icon
share icon
Kérdés

Mi a különbség Isten országa és a mennyország között?

Válasz


Habár néhányan úgy vélik, hogy az Isten országa és a mennyország két külön dologra utal, világos, hogy mindkét kifejezés ugyanarra vonatkozik. Az „Isten országa" kifejezés 68-szor fordul elő 10 újszövetségi könyvben, míg a „mennyország" csak 32-szer, és kizárólag Máté evangéliumában. Tekintettel a kizárólag mátéi szóhasználatra és az evangéliumának a zsidó természetére, néhány bibliamagyarázó arra a következtetésre jutott, hogy Máté az ezeréves királyságra vonatkoztatta ezt a szót, míg a többi újszövetségi szerző az egyetemes királyságra (uralomra). Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk a kifejezés előfordulásait, rájövünk, hogy ez az értelmezés téves.

Például amikor a gazdag ifjúval beszél, Krisztus a mennyország és Isten országa kifejezéseket felváltva használja. „Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: "Bizony, mondom néktek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába"" (Máté 19:23). A következő versben pedig Krisztus azt mondja: „Sőt azt is mondom nektek: "Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni"" (24.v.). Jézus nem tesz különbséget a két fogalom között, hanem rokon értelmű szavakként használja őket.

A párhuzamos szakaszokban Márk és Lukács gyakran „Isten országá"-t használ ott, ahol Máté „mennyország"-ot. Vö. Máté 11:11-12 és Lukács 7:28; Máté 13:11, Márk 4:11 és Lukács 8:10; Máté 13:24 és Márk 4:26; Máté 13:31, Márk 4:30 és Lukács 13:18; Máté 13:33 és Lukács 13:20; Máté 18:3, Márk 10:14 és Lukács 18:16; valamint Máté 22:2 és Lukács 13:29. Mindegyik esetben Máté a mennyország kifejezést használta, míg Márk és/vagy Lukács az Isten országát. Világos, hogy a két fogalom egy és ugyanazt jelenti.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a különbség Isten országa és a mennyország között?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries