settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az, hogy Isten örök?

Válasz


Az örök szó jelentése: „örökkévaló, nincs kezdete és vége." A Zsoltárok 90:2 Isten örökkévalóságáról beszél: „Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó, Isten!" Mivel az emberek mindent időben mérnek, nagyon nehéz felfogni, hogy valaminek nincs kezdete, hanem öröktől fogva létezik, és örökké létezni is fog. A Biblia azonban nem próbálja bebizonyítani Isten örök létét, hanem egyszerűen azt mondja: „Kezdetben... Isten..." (1Mózes:1:1), jelezve, hogy az időszámítás elején Isten már létezett. Időtlen időkig visszafele és időtlen időkig előre tekintve, örök időktől fogva örök időkig Isten mindörökké volt és van.

Amikor Mózes elhívást kapott, hogy vigyen az izraelitáknak isteni üzenetet, azon gondolkodott, mit mondjon, hogy hívják Istent. Isten válasza sokatmondó volt: „Isten ezt felelte Mózesnek: Vagyok, aki vagyok. Majd azt mondta: Így szólj Izráel fiaihoz: A Vagyok küldött engem hozzátok." (2Mózes 3:14). Ez utal Isten valódi létére, önmagában létező voltára és arra, hogy ő a lények Lénye. Ugyanakkor örök és változhatatlan jellegére is utal, mint ahogy állandóságára és hűségére, amellyel megtartja ígéreteit, hiszen a neve minden időt magába foglal — múltat, jelent, jövőt. Az üzenet az, hogy nemcsak a jelenben vagyok az, ami, hanem az vagyok, aki a múltban is voltam, az vagyok, akinek lennem kell, és az is leszek, ami vagyok. Isten saját szavai az örökkévalóságáról ránk köszönnek a Szentírás lapjairól.

Jézus Krisztus, a testet öltött Isten, ugyancsak igazolta istenségét és örökkévalóságát korának emberei előtt, amikor azt mondta: „Mielőtt Ábrahám lett, és VAGYOK." (János 8:58) Nyilvánvaló, hogy Jézus a testet öltött Istennek jelentette ki magát, hiszen a zsidók, amikor meghallották ezt a kijelentést, meg akarták kövezni. A zsidók számára egyenlőnek tartani magad az örök Istennel káromlás volt és halálra méltó (3Mózes 24:16). Jézus azt állította, hogy ő öröktől fogva létezik, akárcsak az Atyja. János apostol szintén ezt az igazságot jelenítette meg Krisztus természetéről: „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige." (János 1:1) Jézus és az Atya lényegükben egyek, idő nélkül léteznek, és egyformán rendelkeznek az örökkévalóság jellemzőivel.

A Róma 1:20-ban azt olvassuk, hogy a természetben megnyilvánul Isten örökkévaló természete és örök hatalma. A teremtett rend különböző aspektusaiban minden ember látja és érti Isten természetének ezen vonását. A nap és az égi testek évszázadokon át követik pályájukat. A kellő időben az évszakok váltják egymást; a fák tavasszal levelet hoznak és ősszel elhullatják azokat. Évről évre mindez megismétlődik, és senki sem állíthatja vagy változtathatja meg Isten tervét. Mindez Isten örök hatalmának és földi tervének jelei. Egy nap új mennyet és földet fog teremteni, és Istenhez hasonlóan, azok is örökké fognak létezni. Azok, akik hit által Krisztuséi vagyunk, szintén örökké fognak létezni, annak az Istennek az örökkévalóságában osztozva, akinek a képére teremtettünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az, hogy Isten örök?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries