settings icon
share icon
Kérdés

Kik alkotják az Isten népét?

Válasz


Az „Isten népe" kifejezés mindig egy világos kapcsolatot ír le. Az 1Mózes 12-ben Isten elhívta Abrámot (későbbi Ábrahámot), hogy hagyja ott a földjét egy új földért, amelyet Isten majd megmutat neki. Amikor Abrám odaért, Isten ezt mondta az 1Mózes 12:2-ben: „Nagy néppé teszlek, és megáldalak, naggyá teszem nevedet, és áldás leszel." Ez a nép lett Izrael népe, az első csoport, amelyet Isten népének neveztek.

Isten azt üzeni Izraelnek Ézsaiás prófétán keresztül: „Igéimet adom a szádba, és kezem árnyékával takarlak be, amikor újra kifeszítem az eget, és alapot vetek a földnek, Sionnak pedig ezt mondom: Az én népem vagy" (Ézsaiás 51:16). Az Ezékiel 38:14-ben, a szomszédos Góg népének adott próféciában Isten szintén megerősíti, hogy Izrael az Ő népe.

A nem zsidók, akik a zsidó Messiásban (Jézus Krisztusban) hisznek, szintén Isten népének tekinthetők? Igen. Jézus az egész emberiségért jött, nemcsak Izraelért (Róma 1:16, 10:12, Galaták 3:28). Az Isten és az Ő népe közti kapcsolat több annál, hogy Isten elhívja őket: ők is Istenüknek hívják Őt. Dávid azt mondta: „Tudom, Istenem, hogy te a szíveket vizsgálod, és gyönyörködsz az őszinteségben. Én mindezt őszinte szívvel, önként adtam, és most örömmel látom, hogy önként adakozott neked néped, amely itt összegyűlt" (1Krónikák 29:17). Itt Isten népét inkább az által lehet azonosítani, hogy mennyire voltak készek önmagukat adni, nem pedig az által, hogy milyen nemzethez tartoztak.

Mindenki, aki elfogadja Jézus Krisztust Urának és Megváltójának, tagja lesz Isten népének. A kapcsolat nem a gyülekezetbe járásból és jó cselekedetekből fakad. Ez egy tudatos döntés, hogy egyedül Őt akarjuk követni. Ezért olvassuk azt a 2Korinthus 6:16-ban és Márk 8:38-ban egyaránt, hogy döntenünk kell. És amikor úgy döntünk, hogy elfogadjuk Istent, Ő is elfogad minket. Ekkor valóban az Ő népévé válunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Kik alkotják az Isten népét?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries