settings icon
share icon
Kérdés

Hogy néz ki Isten?

Válasz


Isten lélek (János 4:24), ezért az ábrázata semmihez sem hasonlítható. A 2Mózes 33:20 szerint „Orcámat azonban nem láthatod — mondta -, mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon." Mivel bűnös lények vagyunk, képtelenek vagyunk látni Istent az ő teljes dicsőségében. Ábrázata teljese mértékben elképzelhetetlen, és túl dicsőséges ahhoz, hogy biztonságban felfoghatná egy bűnös ember.

A Biblia feljegyzése szerint Isten több alkalommal megjelent bizonyos embereknek. Ezekre az alkalmakra nem úgy kell tekinteni, mint amelyek leírják, pontosan hogyan néz ki Isten, hanem mint olyanokra, amelyek során Isten kijelentette magát egy általunk érthető módon. Isten kinézete meghaladja az értelmünket, és képtelenek vagyunk leírni. Isten azért nyújt betekintést az ábrázatába, hogy megtanítson magáról néhány igazságot, és nem feltétlenül azért, hogy el tudjuk őt képzelni a fejünkben. Az Ezékiel 1:26-28-ban és Jelenések 1:14-16-ban lenyűgöző képet kapunk Isten kinézetéről.

Az Ezékiel 1:26-28-ban ez áll: „A fejük fölött levő boltozaton fölül egy zafírfényű trónus alakja látszott, a trónus alakja fölött pedig emberhez hasonló alak látszott. Ezüstösen csillogónak láttam: derekától fölfelé úgy látszott, mintha tűz fogná körül, derekától lefelé pedig úgy láttam, mintha fényözön venné körül. A körülötte levő fényözön olyannak látszott, mint a szivárvány, amely a felhőkön szokott lenni esős napon. Ilyen volt az ÚR dicsőségének a látványa. Amikor megláttam, arcra borultam, és hallottam, hogy valaki megszólal." A Jelenések 1:14-16-ban ezt olvassuk: „feje és haja fehér volt, mint a hófehér gyapjú, szeme, mint a tűz lángja; lába hasonló volt a kemencében izzó aranyérchez; hangja olyan, mint a nagy vizek zúgása; jobb kezében hét csillagot tartott, szájából kétélű éles kard jött ki, és tekintete olyan volt, mint amikor a nap teljes erejével fénylik."

Ezek az igeszakaszok Ezékiel és János legjobb tudásuk szerint írja le Isten kinézetét. Szimbolikus nyelvezetet kellett használniuk, hogy leírjanak egy olyasvalamit, amire emberi nyelven nincsenek szavak, mint pl. „hasonló", „úgy láttam, mintha", „olyannak látszott", stb. Tudjuk, hogy amikor a mennyben leszünk, „olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában" (1János 3:2). Bűn nem lesz többé, és képesek leszünk Istent az ő teljes dicsőségében látni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogy néz ki Isten?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries