settings icon
share icon
Kérdés

Miért engedi Isten, hogy Sátán megtámadjon minket?

Válasz


Sátán támadásai különböző formákban érnek minket. 1. Az istentelen világot használja arra (amelyet ő ural, 1János 5:19), hogy bűnre ösztönző testi vágyakat gerjesszen bennünk. 2. A hitetlen világot használja, hogy megpróbáljon a világi „bölcsességgel" elfordítani Isten igazságától. 3. Álkeresztyéneket használ, hogy megpróbáljon egy hamis Jézusra épülő hamis evangéliumot elhitetni velünk. 4. Néha fizikailag is betegséggel, bűncselekményekkel, tragédiákkal és üldöztetésekkel sújt minket vagy szeretteinket. Tudva, hogy Isten a világmindenség szuverén Ura, magától adódik a kérdés, hogy miért engedi Isten, hogy Sátán ilyen módokon támadjon minket.

A Biblia azt tanítja, hogy Isten bizonyos fokú szabadságot megenged Sátánnak (ld. Jób 1:12), de ez a szabadság minden esetben korlátozott. Sátán nem tehet meg mindent, amit akar. Sátán állandóan támadja Isten gyermekeit (ld. 1Péter 5:8), és szándékai mindig gonoszak; Sátán egy gyilkos (János 8:44). Ezzel szemben Isten szándékai mindig jók; még amikor teret is ad a sátáni támadásoknak, Isten szereti a gyermekeit (1János 4:16). Élete során Józsefet számos sátáni támadás érte, de a végén bátran kijelenthette, hogy ugyanazoknak az eseményeknek két ellentétes célja volt: „Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt" (1Mózes 50:20).

Nem hibáztathatjuk Istent azért, amit Sátán tesz. Akkor váltunk sebezhetővé a sátáni támadásokkal szemben, amikor az Éden kertjében Ádám úgy döntött, hogy enged Sátán hazugságainak. Amikor családja, vagyona és egészsége elvesztésével Sátán megtámadta Jóbot, Jób nem Istent hibáztatta. Figyeljük meg Jób szavait a Jób 1:21-22-ben: „Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen is megyek el. Az Úr adta, az Úr vette el. Áldott legyen az Úr neve! Annak ellenére, hogy ezek történtek vele, Jób mégsem vétkezett. Nem vádolta Istent" (22.v. – Egyszerű).

Amikor a hívők Sátán támadásainak vannak kitéve, a Róma 8:28 igazságában kapaszkodhatnak: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál..." Eszerint arra következtethetünk, hogy „jó" és „rossz" dolgok is történhetnek velünk, de Isten munkája során ezek közül minden „jó" véget érhet. Így tehát még a sátán támadásai is, noha gonosz indíttatásúak, végül „jó" eredménnyel zárulnak, mivel Isten felhasználja azokat, hogy Krisztusnak, az Ő Fiának hasonlatosságára formáljon minket (ld. Róma 8:29). A Sátán támadásai, akárcsak a többi nyomorúság, arra késztethetik a hívőt, hogy jobban szeresse Istent, jobban ellenálljon Sátánnak, gyakoroljon türelmet, és sok más módon növekedjen a hitben. Dicsőség az Úrnak szuverén oltalmáért. Adjunk hálát neki, amiért mindent – még Sátán támadásait is – a javunkra fordít!

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért engedi Isten, hogy Sátán megtámadjon minket?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries