settings icon
share icon
Kérdés

Miért engedte meg Isten Sátánnak és a démonoknak, hogy bűnt kövessenek el?

Válasz


Isten az angyalok és az emberek elé is választási lehetőséget adott. A Biblia ugyan nem számol be részletesen Sátán és a bukott angyalok lázadásáról, Sátán – aki vélhetően a leghatalmasabb angyal volt (Ezékiel 28:12-18) – valószínűleg büszkeségében döntött úgy, hogy fellázad Isten ellen és önmaga istenévé lesz. Sátán (Lucifer) nem akarta imádni Istent, sem engedelmeskedni neki, hanem ő maga akart Isten lenni (Ézsaiás 14:12-14). A Jelenések 12:4 az általánosan elfogadott értelmezés szerint annak a képletes leírása, hogy az angyalok egyharmada – Sátánt követve – szintén fellázadt Isten ellen, és ők lettek a bukott angyalok, másképpen a démonok.

Csakhogy – ellentétben az emberekkel – az angyalok örökre szóló döntést hoztak, amikor választottak Sátán követése és az Istenhez való hűség közül. A Bibliában sehol nem olvasunk arról, hogy a bukott angyalok lehetőséget kapnának a megtérésre, és bűnbocsánatot nyerhetnének. Arra sem találunk utalást az Igében, hogy a bukott angyalokon kívül újabb angyalok is bűnbe eshetnének. Azokat az angyalokat, akik hűek maradtak Istenhez, „választott angyalok”-nak nevezi a Biblia (1 Timóteus 5:21). Sátán és a bukott angyalok teljes dicsőségében ismerték Istent. Azzal, hogy mindannak ellenére fellázadtak Isten ellen, amit róla tudtak, az elképzelhető legszörnyűbb bűnt követték el. Ezért nem ad Isten lehetőséget sem Sátánnak, sem a többi bukott angyalnak a megtérésre. Azonkívül a Biblia alapján semmi okunk nincs azt gondolni, hogy ha esélyt kapnának Istentől, megtérnének (1 Péter 5:8). Isten ugyanaz elé a választás elé állította Sátánt és az angyalokat, mint Ádámot és Évát: eldönthették, hogy engedelmeskednek-e neki vagy sem. Az angyalok szabad akaratukból döntöttek. Isten nem kényszerítette, és nem is bátorította egyiküket sem arra, hogy vétkezzenek. Sátán és a bukott angyalok önnön akaratukból estek bűnbe, ezért megérdemlik, hogy Isten örök haragja sújtson le rájuk a tűz tavában.

Hogy miért adott Isten választási lehetőséget az angyaloknak, ha előre tudta, mi lesz az eredménye? Isten tudta, hogy az angyalok egyharmada fellázad majd ellene, és ezért az örök tűzre lesz ítélve. Azt is tudta, hogy Sátán tovább folytatja a lázítást, és az emberiséget is megpróbálja majd bűnre csábítani. Akkor hát miért engedte meg Isten? A Biblia nem ad egyértelmű választ erre a kérdésre, pedig csaknem minden gonosztettel kapcsolatban felmerül ugyanez a dilemma. Vajon miért engedi Isten? A magyarázatot végső soron abban találjuk, hogy Isten szuverén Úrként dönt a teremtett világ felől. „Az Isten útja tökéletes” – mondja a Zsoltáros (Zsoltárok 18:31). Ha pedig Isten útjai „tökéletesek”, akkor bátran bízhatunk benne, hogy bármit tegyen – és bármit engedjen is meg –, Ő mindig tökéletesen jár el. Tökéletes Istenünk tökéletes tervéhez tehát az is hozzátartozott, hogy megengedte a bűnt. A mi gondolataink nem Isten gondolatai, és útjaink sem az Ő útjai – emlékeztet bennünket az Ige az Ézsaiás 55:8-9. versekben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért engedte meg Isten Sátánnak és a démonoknak, hogy bűnt kövessenek el?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries