settings icon
share icon
Kérdés

Isten még ma is szól hozzánk?

Válasz


A Szentírás sokszor ír esetekről, amikor Isten hallható módon beszélt emberekhez (2Móz 3:14; Józsué 1:1; Bírák 6:18; 1 Sámuel 3:11; 2 Sám 2:1; Jób 40:1; Ézsaiás 7:3; Jeremiás 1:7; Cselekedetek 8:26; 9:15; - hogy csak néhány példát említsünk). Nincs semmiféle bibliai magyarázata annak, hogy Isten miért ne tudna vagy akarna hallható módon beszélni emberekhez akár ma is. Ne feledjük, hogy nem csupán a Bibliában feljegyzett több száz esetről van itt szó, hanem arról is, hogy mindez az emberi történelem 4000 évén ível keresztül. Továbbá Isten hallható módon való megszólalása inkább kivétel, mint szabály. Még a Bibliában feljegyzett esetekben sem mindig egyértelmű, hogy az egy hallható hang volt, vagy belső hang, benyomás.

Isten igenis beszél ma is az emberekhez. Először is beszél hozzánk Igéjén keresztül (2 Tim 3:16-17). ézsaiás 55:11 azt mondja: “ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem.” A Biblia feljegyzett minden fontos isteni szót, ami ahhoz szükséges, hogy megmenekülhessünk és keresztény életvitelt folytathassunk. A 2 péter 1:3-4 így szól: “Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való, azáltal, hogy megismertük őt, aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket. Ezek által kaptuk meg azokat az ígéreteket, amelyek nekünk drágák, sőt a legnagyobbak: hogy általuk isteni természet részeseivé legyetek és megmeneküljetek attól a pusztulástól, amelyet a kívánság okoz a világban.”

Másodszor Isten szól hozzánk benyomások, események és gondolatok által. Isten lelkiismeretünk által segít nekünk megkülönböztetni a helyeset a helytelentől (1Tim 1:5; 1 Pt 3:16). Isten folyamatosan formálja gondolatainkat, hogy az ő gondolataihoz idomítsa azokat (Rm 12:2). Isten különböző eseményeket enged meg az életünkben, hogy vezessen, változtasson minket, és segítsen lélekben fejlődni (Jak 1:2-5; Zsid 12:5-11). Az 1Péter 1:6-7 a következőre emlékeztet: “Ezen örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, dicsőségre és tisztességre.”

És végül, valóban, Isten beszélhet ma is esetenként hallható hangon az emberekhez. Az viszont kétséges, hogy ez oly gyakran történne, mint azt egyesek állítják. Megismétlem: hogy Isten hallható módon szól, még a Bibliában is inkább kivétel, mint általánosság. Ha bárki azt állítja, hogy Isten szólt hozzá, mindig vesd össze mondanivalóját a Bibliával. Ha Isten ma is szól, az minden bizonnyal összhangban van a Szentírásban általa mondottakkal. Ő nem kerül ellentmondásba önmagával! A 2Tim 3:16-17 ezt mondja: “A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Isten még ma is szól hozzánk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries