settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy Isten lélek?

Válasz


Az „Isten lélek"-ről szóló tanítás a János 4:24-ből származik: „Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk." Jézus mondta ezt annak az asszonynak, aki azt hitte, hogy a földrajzi helyszín jelentőséggel bír Isten valódi imádatában.

Mivel Isten lélek, az Atya Istennek nincs emberi teste. A Fiú Isten emberi formában jött a földre (János 1:1, 14), de az Atya nem. Jézus Immánuelként („Velünk az Isten", Máté 1:23) egyedi. A 4Mózes 23:19 az által hangsúlyozza ki Isten igazságos voltát, hogy halandókkal hasonlítja össze: „Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna..." Némelyekben felmerül a kérdés, hogy a Biblia miért beszél néha úgy Istenről, mintha lenne teste. Például az Ézsaiás 59:1 utalást tesz Isten „kezére" és „fülére". A 2Krónikák 16:9 Isten „szemeiről" beszél. A Máté 4:4 Isten „szájába" teszi a szavakat. Az 5Mózes 33:27-ben Istennek „karjai" vannak. Ezek a versek az antropomorfizmusra példák: Istent anatómiai vagy érzelmi kifejezésekkel mutatják be, hogy az emberek jobban megérthessék Őt. Az antropomorfizmusok, egyfajta szóképek használata nem jelenti azt, hogy Istennek ténylegesen volna teste.

Amikor azt mondjuk, hogy Isten lélek, akkor azt értjük, hogy az Atya Isten láthatatlan. A Kolossé 1:15 „láthatatlan Istennek" nevezi. Az 1Timóteus 1:17 így magasztalja Istent: „Az örökkévalóság királyának pedig, a halhatatlan, láthatatlan egy Istennek tisztelet és dicsőség örökkön-örökké. Ámen."

Habár Isten lélek, Ő egy élő és személyes lény. Ilyenként személyesen is megismerhetjük Őt. A Józsué 3:10 ezt mondja Istenről: „tudjátok meg, hogy az élő Isten van köztetek". A Zsoltárok 84:3-ban ez áll: „...Testem és lelkem ujjongva kiált az élő Istenhez."

Ahhoz, hogy végtelen legyen, filozófiai értelemben Istennek léleknek kell lennie. Továbbá, ha Istent egy fizikai test korlátozná, akkor nem lehetne mindenütt jelenvaló (nem lehetne egyidejűleg mindenütt jelen). Az Atya Istent nem korlátozzák a teremtett dolgok dimenziói, hanem egyszerre mindenütt ott tud lenni. Isten a nem-teremtett Első Ok(ozó), amely minden más lény mögötti erőt képezi.

Érdekes megfigyelni, hogy a János 4:24-ben Jézus összekapcsolja ezt a két dolgot: Isten lélek, és lélekben és igazságban kell imádni. E mögött az az elgondolás áll, hogy mivel Isten lélek, az emberek ennek megfelelően kell imádják igazságban és lélekben (szívükkel és lelkükkel), nem pedig hagyományokhoz, rituálékhoz és földrajzi helyszínekhez ragaszkodva.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy Isten lélek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries