settings icon
share icon
Kérdés

Megkísért-e Isten, hogy vétkezzünk?

Válasz


Az 1Mózes 22:1-ben a (némely fordításban) „megkísértette"-ként fordított héber szó a nacah, és jelentése: próbára tesz, megpróbál, kísért, megvizsgál, ellenőriz. Mivel olyan sok rokonértelmű jelentése lehet, meg kell néznünk a kontextust és össze kell hasonlítanunk más szakaszokkal. Amikor elolvassuk a történetet, látjuk, hogy Isten nem akarta, hogy Ábrám valóban feláldozza Izsákot. Ábrám azonban nem tudta ezt addig, amíg kész nem volt Isten utasításának a végrehajtására, tudván, hogy ha Isten tőle ezt kéri, akkor képes fel is támasztani Izsákot (Zsidók 11:17:19). A Zsidókban található szakaszban pontosabb az a fordítás, hogy Ábrámot próbára tette, semmint az, hogy megkísértette. A következtetés tehát az, hogy az 1Mózes 22:1-ben a héber szó inkább a próbatételre vonatkozik.

A Jakab 1:13-ban találunk egy alapelvet: „Senki se mondja, amikor kísértésbe jut: az Isten kísért engem". Fontos megértenünk, hogy a kísértések nem Istentől származnak. Jakab ezt a következtetést vonja le: „az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal."

Egy másik fontos szó a vizsgálódásunk szempontjából a Jakab 1:2-3-ban található: „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez." A kísértésnek fordított görög szó bajra vonatkozik, olyasvalamire, ami valakinek a békességét, kényelmét, örömét vagy boldogságát megzavarja. A szó igei alakja azt jelenti: „valakit vagy valamit próbára tenni" azzal a céllal, hogy az illető személy karaktere vagy a tárgy minősége nyilvánvalóvá legyen. Isten azért hoz ilyen bajokat az életünkbe, hogy próbára tegye – és növelje – a hitünket, és megvizsgálja az érvényességét (2-12. versek). Jakab szerint tehát, amikor kísértéssel találjuk szemben magunkat, Istennek az a célja, hogy igazolja a hitünket és formálja a jellemünket. Ez egy magas, jó és nemes cél.

Vannak-e olyan kísértések, amelyeknek célja a mi megbuktatásunk? Igen, de ezek nem Istentől származnak, hanem a Sátántól (Máté 4:1), a gonosz angyalaitól (Efézus 6:12) vagy saját magunktól (Róma 13:14, Galata 5:13). Isten megengedi, hogy ezeken is átmenjünk, mert ezek is a javunkat szolgálják. Isten azt mondta Ábrámnak, hogy áldozza fel Izsákot. A kísértés célja nem az volt, hogy Ábrám vétkezzen, hanem hogy kipróbálja és igazolja a hitét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Megkísért-e Isten, hogy vétkezzünk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries