settings icon
share icon
Kérdés

Mire utal Isten kegyelme?

Válasz


A kegyelem egy visszatérő téma a Bibliában, és az Újszövetségben, Jézus eljövetelével csúcsosodik ki (János 1:17). Az Újszövetségben a kegyelemnek fordított szó a görög kháriszból származik, melynek jelentése „szívesség, áldás, kedvesség". Mindnyájan képesek vagyunk kegyelmet gyakorolni mások felé, de amikor a kegyelem szót Istennel kapcsolatban használjuk, egy többletjelentést kap. A kegyelem azt jelenti, hogy Isten úgy dönt, nem szab ki ránk átkot a bűneink miatt, hanem inkább áldásban részesít. Ez az Ő jóindulata azok iránt, akik nem érdemlik ezt meg.

Az Efezus 2:8-ban ez áll: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van". Az egyetlen módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk Istennel az, hogy Ő kegyelmet gyakorol irántunk. A kegyelem az Éden kertjében kezdődött, amikor Isten leölt egy állatot, hogy elfedje Ádám és Éva bűnét (1Mózes 3:21). Már ott megölhette volna az első embereket az engedetlenségükért. De ahelyett, hogy elpusztította volna őket, készített egy utat, hogy helyreállhasson a kapcsolat. Az által, hogy Isten bevezette az áldozati rendszert, hogy az emberek bűneiért engesztelést szerezzen, a kegyelem motívuma az egész Ószövetségen végighaladt. Nem önmagában az áldozatok vére tisztította meg a bűnösöket, hanem Isten kegyelme, amely megbocsátott azoknak, akik bíztak benne (Zsidók 10:4, 1Mózes 15:6). A bűnös ember azzal fejezte ki hitét, hogy bemutatta az áldozatot, amelyet Isten megkövetelt.

Pál apostol sok levelét ezzel a formulával kezdte: „Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól" (Róma 1:7, Efezus 1:1, 1Korinthus 1:3). Isten a kegyelem kezdeményezője, és belőle fakad minden más kegyelem.

Isten kegyelmet is és irgalmat is gyakorol, de ez a két dolog nem egy és ugyanaz. Az irgalom visszatartja a büntetést, amelyet megérdemlünk, a kegyelem pedig olyan áldásban részesít, amelyet nem érdemlünk meg. Isten az Ő irgalmában úgy döntött, hogy tökéletes Fia helyettes áldozatával eltörli bűneink tartozását (Titusz 3:5, 2Korinthus 5:21). De tovább is megy az irgalomnál, és kegyelmet nyújt ellenségeinek (Róma 5:10). Megbocsátást (Zsidók 8:12, Efezus 1:7), megbékélést (Kolossé 1:19-20), bővölködő életet (János 10:10), örök kincset (Lukács 12:33), Szentlelket (Lukács 11:13) és egy nap helyet biztosít számunka a mennyben (János 3:16-18), ha elfogadjuk, amit ajánl, és hitünket az Ő áldozatába helyezzük.

Kegyelem az, hogy Isten a legnagyobb kincset adja azoknak, akik a legkevésbé érdemlik meg, azaz nekünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire utal Isten kegyelme?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries