settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia Isten ítéletének időpontjáról?

Válasz


Két külön ítéletre fog sor kerülni. A hívők a Krisztus ítélőszéke előtt fognak megítéltetni. Minden hívő számot kell adjon az életéről, és az Úr meg fogja ítélni a döntéseit, beleértve a lelkiismereti kérdéseket is. Ez az ítélet nem az üdvösség kérdésében születik, mert az csak hit által a miénk (Efezus 2:8-9), hanem itt a hívők a Krisztus szolgálatáról kell számot adjanak. A Krisztusban való pozíciónk az az „alap", amelyről az 1Korinthus 3:11-15 beszél. Amit erre az alapra építünk, az lehet „arany, ezüst és drágakő" – olyan jó cselekedetek, amelyeket Krisztus nevében, engedelmesen és gyümölcsözően hajtottunk végre, azaz olyan lelki tevékenység, amelyek Isten dicsőségét és az Egyház épülését szolgálták. Vagy építhetünk az alapra „fát, szénát és szalmát" – olyan jelentéktelen, haszontalan és sekélyes tetteket, amelyeknek semmilyen lelki értékük nincs. Krisztus ítélőszéke erre fog fényt deríteni.

A hívők aranya, ezüstje és drágaköve túléli Isten megpróbáló tüzét (13.v.), és a hívők ezen jó cselekedetek alapján kapják meg jutalmukat: milyen hűségesen szolgálták Krisztust (1Korinthus 9:4-27), mennyire engedelmeskedtek a nagy parancsolatnak (Máté 28:18-20), mennyire győzedelmeskedtek a bűn felett (Róma 6:1-4), mennyire zabolázták meg a nyelvüket (Jakab 3:1-9), stb. Számot kell adnunk a tetteinkről, hogy azok tényleg a Krisztusban való helyzetünket tükrözték-e. Isten ítéletének tüze teljesen felemészti a „fát, szénát és szalmát" – azokat a szavakat és tetteket, amelyeknek semmilyen örök értéke nem volt. „Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek" (Róma 14:12).

A második ítélet a hitetlenek ítélete lesz a nagy fehér királyi trón előtt (Jelenések 20:11-15). Ez az ítélet sem az üdvösséget befolyásolja. A nagy fehér királyi trón előtt olyan hitetlenek állnak, akik életük során elutasították Krisztust, és ezért már a tűznek tavára ítéltettek. A Jelenések 20:12 szerint a hitetlenek „a könyvbe írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint." Azok, akik nem fogadták el Krisztust Uruknak és Megváltójuknak, pusztán a tetteik alapján fognak megítéltetni, és mivel a Biblia szerint „a törvény cselekvése által nem igazul meg egy ember sem" (Galata 2:16), el lesznek ítélve. Hiába tesznek rengeteg jót és tartják meg Isten törvényét, az nem lesz elég a bűnért való engeszteléshez. Minden gondolatukat, szavukat és tettüket Isten tökéletes mércéjéhez mérnek, és híjával fognak találtatni. Rájuk nem vár jutalom, csak örök kárhozat és büntetés.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia Isten ítéletének időpontjáról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries