settings icon
share icon
Kérdés

Mi a kulcsa Isten valódi ismeretének?

Válasz


Mindnyájan erős vágyat érzünk arra, hogy minket megismerjenek és mi is megismerjünk másokat. Még fontosabb, hogy mindenki szeretné megismerni a Teremtőjét, még akkor is, ha nem hisznek Istenben. Manapság olyan reklámokkal bombáznak, amelyek különböző módokat ajánlanak, amelyekkel kielégíthetjük azon vágyainkat, hogy többet tudjunk, többünk legyen, és többek legyünk. A világ üres ígéretei azonban soha nem fognak olyan mértékben kielégíteni, mint ahogy az istenismeret. Jézus azt mondta: „Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust" (János 17:3).

Mi tehát a kulcsa a valódi istenismeretnek? Először is, meg kell értenünk, hogy az ember magától képtelen megismerni Istent, mivel bűnös. A Szentírás nyilvánvalóvá teszi számunkra, hogy bűnösök vagyunk (Róma 3), és nem érjük el azt a szent mércét, amely az Istennel való közösséghez szükséges. Azt is tudjuk, hogy a bűnünk következménye halál (Róma 6:23), és – hacsak nem fogadjuk el a Jézus kereszthalálában rejlő ígéretet –, örökre elveszünk. Ezért az igazi istenismeret megköveteli, hogy először befogadjuk Istent az életünkbe. „Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében" (János 1:12). Amikor meg akarjuk ismerni Istent, semmi sem fontosabb ennél az igazságnál. Jézus világossá teszi, hogy ő az egyetlen út a mennybe és az igazi istenismerethez: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem jöhet az Atyához, csakis én általam" (János 14:6).

Ahhoz, hogy elindulhassunk ezen az úton, nem kell mást tennünk, mint elfogadni a fent említett ígéretet. Jézus azért jött, hogy életet leheljen belénk: önmagát áldozta értünk, hogy a bűneink ne akadályozhassanak meg Isten megismerésében. Ha már elfogadtuk ezt az igazságot, ráléphetünk az útra, amelyen járva személyes módon is megismerhetjük Istent. Fontos megértenünk, hogy a Biblia Isten szava, amelyben kijelenti önmagát, az ígéreteit és az akaratát. A Biblia alapvetően egy szerelmes levél, amelyet Isten írt azoknak, akik szeretnék őt jobban megismerni. Van-e jobb módja annak, hogy megismerjük a Teremtőt, mint hogy belevetjük magunkat a szavának a tanulmányozásába, amelyet épp ebből a célból írt? Az is fontos, hogy az egész út során olvassuk ezt a levelet. Pál azt írta Timóteusnak: „De te maradj meg abban, amit tanultál, és amiről megbizonyosodtál, tudván, kiktől tanultad, mivel gyermekségedtől ismered a szent írásokat, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre a Krisztus Jézusba vetett hit által. A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre" (2Timóteus 3:14-16).

Végül, az igaz istenismerettel együtt jár, hogy elkötelezzük magunkat, hogy engedelmeskedünk mindannak, amit a Szentírásban olvasunk. Végül is arra lettünk teremtve, hogy jó dolgokat tegyünk (Efézus 2:10), hogy részese legyünk Isten tervének, amellyel folyamatosan kijelenti magát a világnak. Az a felelősségünk, hogy megéljük azt a hitet, amely szükséges Isten ismeretéhez. Só és világosság vagyunk ezen a földön (Máté 5:13-14), hogy ízt adjunk a világnak, és világosságként szolgáljunk a sötétség közepette. Nemcsak olvasnunk és értenünk kell Isten igéjét, hanem engedelmesen alkalmaznunk is kell, és hűségesnek kell lennünk. Maga Jézus mondta, hogy teljes lényünkkel Istent kell szeretnünk, és jobban kell szeretnünk felebarátunkat, mint magunkat (Máté 22). Ezt a parancsolatot lehetetlen megtartani, ha nem szánjuk oda magunkat Isten igazságának olvasására és megtartására.

Ez az igazi istenismeret kulcsa. Persze az életünknek ennél többről kell szólnia: el kell köteleznünk magunkat az imádság, odaszánás, közösség és imádat mellett. De ezek csak az után jönnek, hogy eldöntöttük, hogy befogadjuk Jézust és az ígéreteit az életünkbe, és elfogadjuk, hogy a magunk erejéből képtelenek vagyunk igazából megismerni Istent. De ha ezt megtettük, Isten betölti az életünket, és megtapasztalhatjuk, milyen őt személyesen és bensőségesen ismerni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a kulcsa Isten valódi ismeretének?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries