settings icon
share icon
Kérdés

Honnan tudhatom, hogy Isten mely ígéretei vonatkoznak rám?

Válasz


A Bibliában szó szerint több száz ígéret található. Honnan tudhatjuk, hogy melyik ígéret vonatkozik ránk, melyik ígéretre hivatkozhatunk? Másképp megfogalmazva a kérdést, hogy tudunk különbséget tenni az általános ígéretek és a „személyre szabott" ígéretek között? Általános ígéret az, amit a Szentlélek minden hívőnek ad, minden korban. Amikor a szerző leírta az adott ígéretet, nem szabott neki időbeli vagy hallgatóságbeli korlátokat.

Jó példa az általános ígéretre az 1János 1:9: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." Ez az ígéret Isten megbocsátó természetén alapul, és minden hívő számára elérhető, bárhol is legyenek. Egy másik példa az általános ígéretre a Filippi 4:6-7: „És az Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban." Ez az ígéret minden hívőnek szól, aki aggodalmaskodás helyett kérését Isten elé viszi (Filippi 4:6). További példák általános ígéretre: Zsoltárok 1:3; 27:10; 31:24; János 4:13-14; és Jelenések 3:20.

„Személyes" ígéret az, amely egy konkrét személynek szól egy konkrét esetben. A szövegkörnyezetből általában világosan kiderül, hogy ki a címzett. Az 1Királyok 9:5-ben található ígéret például nagyon is személyes: „állandóvá teszem királyi trónodat Izráelben örökké". Az ezt megelőző és követő versek világossá teszik, hogy Isten Salamon királyhoz beszél.

A Lukács 2:35 szintén egy személyes ígéretet tartalmaz: „a te lelkedet is éles kard járja majd át". Ez a prófécia/ígéret Máriának szól, és már életében beteljesedett. Noha a személyes ígéret nem a mindenkori hívőknek szól, a Szentlélek mégis felhasználhatja, hogy bátorítsa vele az egyes hívőket. Az Ézsaiás 54:10 ígérete például Izraelnek íródott, de a Szentlélek számos mai hívő életében felhasználta bátorításként: „hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg".

Amikor Pál apostol elvitte az evangéliumot a pogányokhoz, Ézsaiás ígéretét tette magáévá: „Pogányok világosságává teszlek, hogy üdvösségük légy a föld végső határáig" (ApCsel 13:47). Ézsaiás ígérete eredetileg a Messiásra vonatkozott, de Pál úgy látta, hogy az Úr ezzel vezeti őt is. Amikor a Szentírás valamely ígéretét magunkévá tesszük, vegyük figyelembe az alábbi alapelveket:

1. Isten ígéretei gyakran feltételhez vannak kötve. Nézd meg, hogy találsz-e „ha" szócskát a szövegkörnyezetben.

2. Isten azért ad ígéreteket, hogy segítsen jobban alárendelni magunkat neki és bízni benne. Az ígéret nem jelenti azt, hogy Istent alávethetjük a saját akaratunknak.

3. Ne gondold, hogy pontosan tudod, mikor, hol és hogy fog Isten ígérete megvalósulni az életedben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Honnan tudhatom, hogy Isten mely ígéretei vonatkoznak rám?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries