settings icon
share icon
Kérdés

Igazságos Isten?

Válasz


Szerencsénkre, Isten nem igazságos. Az igazságosság azt jelenti, hogy mindenki pontosan azt kapja, amit megérdemel. Sokak fejében az igazságosság azt jelenti, hogy mindenki ugyanazt kapja. Ha Isten teljesen igazságos lenne, akkor mindnyájan örökre a pokolba jutnánk, hogy megfizessünk a bűneinkért, és mindnyájan ezt is érdemelnénk. Mindnyájan vétkeztek Isten ellen (Róma 3:23), ezért méltók az örök halálra (Róma 6:23). Ha azt kapnánk, amit érdemlünk, a tüzes tóban végeznénk (Jelenések 20:14-15). De Isten nem fair. Ehelyett irgalmas és jóságos, ezért elküldte Jézus Krisztust, hogy meghaljon helyettünk a kereszten, elhordozván a büntetést, amelyet mi érdemeltünk volna (2Korinthus 5:21). Csak annyit kell tennünk, hogy hiszünk benne, és akkor üdvözünk, megbocsátást nyerünk, és helyet kapunk a mennyben (János 3:16).

Isten szerető kegyelme ellenére azonban senki sem fog magától hinni benne (Róma 3:10-18). Ahhoz, hogy hinni tudjunk benne, Istennek magához kell vonzania (János 6:44). Isten nem vonz mindenkit, csak bizonyos embereket, akiket szuverén módon kiválasztott (Róma 8:29-30; Efézus 1:5, 11). Ez nem „fair" a mi szemünkben, mivel úgy tűnik, hogy Isten nem bánik mindenkivel egyformán. Isten azonban nem köteles mindenkit kiválasztani. Még egyszer, az lenne a teljesen fair, ha mindenki a pokolban töltené az örökkévalóságot. Ha Isten némelyeket üdvözít, ez nem igazságtalanság azokkal szemben, akik nem üdvözülnek, ugyanis ők pont azt kapják, amit megérdemelnek.

Azok, akiket Isten kiválasztott, az ő szeretetében és kegyelmében részesülnek. Amikor Isten közel vonzza a szívünket és megnyitja az elménket, lehetőséget kapunk arra, hogy a teremtésben kapott kinyilatkoztatásnak (Zsoltárok 19:1-3) és a belénk helyezett lelkiismeretnek (Róma 2:15) megfelelően válaszoljunk, és Istenhez forduljunk. Azok, akik ezt nem teszik meg, azt kapják, amit valóban megérdemelnek, mivel elutasítják Istent. Azok, akik elutasítják, igazságos büntetést fognak kapni (János 3:18, 36). Azok, akik hisznek, sokkal többet és jobbat fognak kapni, mint amit érdemelnek. Viszont senki sem fog nagyobb büntetést kapni, mint amilyent megérdemel. Igazságos-e Isten? Nem. Hála Istennek, ő sokkal több, mint igazságos! Kegyelmes, irgalmas és megbocsátó, ugyanakkor szent, igazságos és jogszerű.

EnglishVissza a magyar oldalra

Igazságos Isten?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries