settings icon
share icon
Kérdés

Honnan ismerhetem meg Isten tervét?

Válasz


A legelső tudnivaló Isten időzítésével kapcsolatban az, hogy tökéletes, akárcsak Isten útjai tökéletesek (Zsoltárok 18:30, Galata 4:4). Az Isten által kijelölt időpont soha nem túl korai, és soha nem túl késő. Ami azt illeti, születésünk előttől kezdve az utolsó földi lélegzetünk pillanatáig a szuverén Isten megvalósítja a maga isteni céljait. Öröktől fogva mindörökké teljesen kézben tart mindent és mindenkit. A történelem egyetlen eseménye sem befolyásolta egy jottányit sem Isten örökkévaló tervének időzítését, amelyet már a világ megalapítása előtt eltervezett.

Azt hihetnénk tehát, hogy ha megértjük a Teremtő szuverenitását, a türelem és a várakozás kicsit könnyebben megy. Sajnos azonban, ez nem mindig igaz. Emberi természetünk megnehezítheti a várakozást Isten tökéletes időpontjáig. Mindent most szeretnénk. A fejlett modern technológia segítségével pedig gyakran azonnal meg is tudjuk kapni, amit szeretnénk. Ennek eredményeként nemcsak türelmünket veszítjük el, hanem az is egyre jobban nehezünkre esik, hogy felismerjük Isten időzítését.

A türelem egy lelki gyümölcs (Galata 5:22), és a Szentírásból világosan kiderül, hogy Istennek tetszik, amikor ebben az erényben gyakoroljuk magunkat: „Légy csendben, és várj az Úrra” (Zsoltárok 37:7), hiszen Isten jó azokhoz, akik rá várnak (Jeremiás siralmai 3:25). A türelmünk gyakran azt tükrözi, hogy milyen mértékben bízunk Isten időzítésében. Ne feledjük, hogy Isten a maga tökéletes és eleve elrendelt, örökkévaló menetrendje szerint jár el, nem a miénk szerint. Bizalommal kellene eltöltsön minket az a tudat, hogy miközben az Úrra várunk, isteni energiát és erőt nyerünk: „De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el” (Ézsaiás 40:31). A zsoltáros is ezt támasztja alá: „Várj az Örökkévalóra, légy erős és bátor! Benne bízz, és benne reménykedj” (Zsoltárok 27:14, Egyszerű)!

Isten időzítésének a megértéséhez egy másik kulcs a bizalom. Ami azt illeti, olyan mértékben vagyunk képesek az Úrra várni, amilyen mértékben bízunk benne. Amikor teljes szívünkből bízunk Istenben, és nem a magunk, a körülmények gyakran téves értelmezésére hagyatkozunk, akkor valóban utat mutat (Példabeszédek 3:5-6). „...de aki bízik az Úrban, azt ő szeretettel veszi körül” (Zsoltárok 32:10). Ahhoz viszont, hogy teljesen bízni tudjunk Istenben, ismernünk kell Őt. A legjobb módja a megismerésnek pedig az igéből fakad. Az Úr isteni energiája szabadul fel az életünkben az Ő ihletett igéje által (1Thesszalonika 2:13). Isten igéjének munkája közé tartozik az üdvözítés (Róma 10:17, 1Péter 1:23), tanítás és oktatás (2Timóteus 3:16-17), vezetés (Zsoltárok 119:105), oltalmazás (Zsoltárok 119:114,117), megerősítés (Zsoltárok 119:28) és bölccsé tétel (Zsoltárok 119:97-100). Ha naponta tanulmányozzuk és emésztgetjük Isten igéjét, az időzítése is világossá válik számunkra.

Gyakran azért kérdőjelezzük meg Isten időzítését, mert vagy útmutatást keresünk vagy egy nehéz helyzetből kiutat. Biztosak lehetünk azonban, hogy mennyei Atyánk minden pillanatban pontosan tudja, hogy az életünk milyen fázisban van. Vagy Ő tett oda, vagy megengedte, hogy ott legyünk, a maga tökéletes céljának megvalósítása végett. Ami azt illeti, Isten gyakran próbákat használ, hogy növekedni tudjunk a türelemben és a keresztyén hitben, hogy tökéletesek legyünk (Jakab 4:1-3). Tudjuk, hogy minden – beleértve az ilyen próbákat is – a javára van azoknak, akik Istent szeretik (Róma 8:28). Isten valóban meghallja gyermekei kiáltását, és a maga tökéletes akarata szerint és idejében, válaszol is rájuk. „Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti” (Zsoltárok 34:19). Isten terve gyermekei számára jó: a javunkat akarja, nem a kárunkat (Jeremiás 29:11).

EnglishVissza a magyar oldalra

Honnan ismerhetem meg Isten tervét?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries