settings icon
share icon
Kérdés

Tényleg Isten hozta létre a poklot?

Válasz


A pokol a szenvedés helye, amelyet Isten eredetileg az ördög és az ő angyalai számára készített (Máté 18:9; 25:41). A hádész (görög) és a sheol (héber) szavakat időnként a pokollal hozzák összefüggésbe. A hádész/sheol azonban egyszerűen az a hely vagy birodalom, ahová az emberek lelke kerül, amikor meghalnak (lásd 1.Mózes 37:35). A hádész/sheol nem feltétlenül a kínok helye, hiszen ki lett jelentve, hogy Isten népe éppúgy oda kerül, mint a gonoszok. Az Újszövetségben azt találjuk, hogy a hádész valamiképp különböző “részlegekre” van bontva. A holtak birodalma a vigasztalás és a gyötrelem helyére van felosztva (Lukács 16:19-31).

A Bibliában más kifejezések is kapcsolódnak a pokolhoz, mint például a gyehenna és a tűz tava. Teljesen világos, hogy létezik egy tényleges hely, ahol a nem üdvözült emberek lelke az örökkévalóságot tölti (Jelenések 9:1; 20:15; Máté 23:33).

Mindent, ami valaha volt, van vagy lesz, Isten hozott létre, beleértve a poklot is (Kolossébeliekhez 1:16). A János evangéliumnak 1:3 igeverse szerint: “Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.” Egyedül Istennek van hatalma arra, hogy valakit a pokolba taszítson (Lukács 12:5). Jézusnál vannak a halál és a Hádész kulcsai (Jelenések 1:18).

Jézus azt mondta, hogy a pokol a Sátánnak és a démonoknak “készíttetett” (Máté 25:41). A pokol maga a gonoszok igazságos büntetése. Azoknak szintén a pokol, pontosabban a tűz tava lesz a végső sorsa, akik elutasítják Krisztust (2.Péter 2:4-9). A jó hír viszont az, hogy az ember elkerülheti a poklot. Isten végtelen irgalmasságában és szeretetében elkészítette az üdvösség útját mindenki számára, aki az Ő egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban bízik (János 3:16, 36; 5:24).

EnglishVissza a magyar oldalra

Tényleg Isten hozta létre a poklot?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries