settings icon
share icon
Kérdés

Hol van Isten? Hol van Isten, amikor szenvedünk?

Válasz


A Biblia azt tanítja, hogy Isten a nemzetek felett uralkodik a mennyei trónján (Zsoltárok 47:8, Ézsaiás 6:1, 66:1, Zsidók 4:16). Habár tudjuk, hogy bizonyos értelemben Isten egyedi módon a mennyben tartózkodik, a Szentírás világossá teszi, hogy Isten mindenütt jelenvaló (mindenütt egyidejűleg van jelen). A Szentírás elején látjuk, hogy Isten jelenléte a föld felett lebegett, már akkor, amikor az kietlen és puszta volt (1Mózes 1:2). Isten megtöltötte a világot a teremtményeivel, és jelenléte és dicsősége folyamatosan betölti az egész földet (4Mózes 14:21). A Szentírásban számos példát találunk arra, hogy Isten jelenléte megnyilvánul a földön, kapcsolatba lép a teremtményeivel (1Mózes 3:8, 5Mózes 23:14, 2Mózes 3:2, 1Királyok 19:11-18, Lukács 1:35, Apostolok cselekedetei 16:7). A Zsidók 4:13 azt mondja: „Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szeme előtt. Neki kell majd számot adnunk." A Jeremiás 23:24-ben ez áll: „El tud-e rejtőzni valaki olyan helyre, ahol nem látom? — így szól az Úr. Nem én töltöm-e be az eget és a földet? — így szól az Úr." A 139. zsoltár gyönyörűen példázza Isten mindenütt jelenvalóságát.

Hol van Isten?
Ha hiszel Jézus Krisztusban, Isten veled, melletted, feletted és benned van. Isten jelenléte és éber törődése soha nem hagy el. Ha nem hiszel Jézus Krisztusban, Isten közvetlenül előtted áll, és hív, vonz; szeretetet, irgalmat és kegyelmet ajánl fel, amit szeretne neked adni. Ha nem vagy biztos az Istennel való kapcsolatodban Jézus Krisztus által, kérlek, olvasd el a hogyan „Rendezd az életedet Istennel" című cikket. Talán jobb lenne azt kérdezni, „Hol vagy te az Istennel való kapcsolatban".

Hol van Isten, amikor szenvedünk?
Úgy tűnik, leginkább olyankor szeretnénk tudni erre a kérdésre a választ, amikor fájdalmas próbákkal és a kétely támadásaival állunk szemben. Maga Jézus is azt kérdezte a kereszten: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem" (Máté 27:46). A jelenlevők és a történet első olvasói előtt úgy tűnt, hogy Isten elhagyta Jézust, ezért nyilván azt a következtetést vonjuk le, hogy a legsötétebb pillanatainkban minket is elhagy. Mégis, ha jobban megvizsgáljuk a kereszt körüli eseményeket, nyilvánvalóvá lesz számunkra az az igazság, miszerint semmi sem szakíthat el Isten szeretetétől, még a halál sem (Róma 8:37-39). Miután keresztre feszítették, Jézus megdicsőült (1Péter 1:21, Márk 16:6, Róma 4:24-25). Már ennek az egy példának az alapján is bizonyosak lehetünk abban, hogy amikor nem érezzük Isten jelenlétét a fájdalmaink közepette, mégis bízhatunk ígéretében, miszerint soha nem hagy el minket és nem távozik el tőlünk (Zsidók 13:5). Isten olykor megengedi, hogy olyasmi történjen, amit gyűlöl, hogy elérje, amit szeret (Joni Eareckson Tada).

Abban a tényben bízunk, hogy Isten nem hazudik, soha nem változik meg, és az igéje örökké megmarad (4Mózes 23:19, 1Sámual 15:29, Zsoltárok 110:4, Malakiás 3:6, Zsidók 7:21, Jakab 1:17, 1Péter 1:25). A fájdalmas helyzetekben nem csüggedünk el, mert minden szót elhiszünk, amely Isten szájából származik, és nem olyasmiben reménykedünk, amit láthatunk vagy érzékelhetünk. Bízunk Istenben, hogy a könnyű és átmeneti gondjaink olyan örök dicsőséget szereznek számunkra, amely messze meghaladja azt a szenvedést, amelyet itt a földön kell elviselnünk. Ezért tekintetünket nem a láthatókra irányítjuk, mert tudjuk és hisszük, hogy amit látunk, az átmeneti, de ami láthatatlan, az örök (2Korinthus 4:15-18, 5:7). Isten Igéjében is bízunk, amely azt állítja, hogy Isten folyamatosan mindent javára fordít azoknak, akiket a céljának megfelelően elhívott (Róma 8:28). Még ha nem is mindig látjuk az alagút a végét, biztosak lehetünk abban, hogy lesz egy nap, amikor tisztábban fogunk látni, és jobban fogjuk érteni.

Az életünk olyan, mint egy ágyterítő. Ha az anyag visszáját nézed, csak összevisszaságot látsz: csomókat, lógó cérnákat mindenütt. Egyáltalán nem szép, és az ember nem nagyon tudja, mi ennek a lényege. De ha megfordítjuk a takarót, látni fogjuk, hogy a készítő milyen ügyesen illesztette egybe az anyagokat, hogy egy csodálatos alkotást kapjunk. Ilyen a hívő élete is (Ézsaiás 64:8). Isten dolgait csak részben foghatjuk fel, de egy nap mindent tudni és érteni fogunk (Jób 37:5, Ézsaiás 40:28, Prédikátor 11:5, 1Korinthus13:12, 1János 3:2). Hol van Isten, amikor szenvedünk? A nehéz időkben jusson eszedbe, hogy amikor nem látod Isten kezét, gondolj a szívére, és tudd, hogy nem hagyott el. Amikor úgy tűnik, hogy saját erőd elfogyott, akkor tudsz teljes mértékben az ő jelenlétében megpihenni, és megtapasztalni, hogy az ő ereje a te erőtlenséged által nyilvánul meg (2Korinthus 12:9-10).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hol van Isten? Hol van Isten, amikor szenvedünk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries