settings icon
share icon
Kérdés

Mire vonatkozik Isten hét lelke?

Válasz


Az „Isten hét lelke" kifejezés a Jelenések 1:4, 3:1, 4:5 és 5:6 verseiben fordul elő. Az Isten hét lelkére konkrét magyarázatot nem találunk, ezért lehetetlen dogmatikus kijelentéseket tenni felőle. A Jelenések 1:4 szerint a hét lélek Isten trónja előtt áll. A Jelenések 3:1 azt állítja, hogy Isten hét lelke Jézus Krisztusnál van. A Jelenések 4:5 Isten hét lelkét hét lámpással azonosítja, amelyek Isten trónja előtt égnek. A Jelenések 5:6 azt mondja a hét lélekről, hogy ők a Bárány „hét szeme", és kiküldetnek az egész világra.

Isten hét lelkére legalább három lehetséges magyarázat létezik. Az első, hogy az Isten hét lelke a Szentlelket szimbolizálja. A Biblia, és különösen a Jelenések könyve a hetes számot a tökéletességre és teljességre használja. Ha a hét lélek kifejezésben erre vonatkozik a „hét", akkor nem Isten hét különböző lelkére utal, hanem a teljes és tökéletes Szentlélekre. A második nézet az, hogy az Isten hét lelke hét angyali lényre utal, feltehetőleg szeráfokra vagy kérubokra. Ez jól illene a számos másik angyali lény közé, akiket a Jelenések könyve bemutat (Jelenések 4:6-9; 5:6-14; 19:4-5).

A harmadik lehetőség az Ézsaiás 11:2-n alapul, mely szerint „Az Úr lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke." Ez magyarázatot adhat Isten hét lelkére: 1 – az Úr lelke, 2 – a bölcsesség lelke, 3 – az értelem lelke, 4 – a tanács lelke, 5 – az erő lelke, 6 – az Úr ismeretének lelke, és 7 – az Úr félelmének lelke. A Biblia nem mondja meg konkrétan, ki vagy mi a hét lélek, de a legvalószínűbb az első értelmezés, miszerint a Szentlélek az.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire vonatkozik Isten hét lelke?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries