settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan tudok megszabadulni attól a gondolattól, hogy Isten dühös és hatalmaskodó?

Válasz


Talán segít, ha megnézzük az egyik legmélyebb kijelentést a Bibliában: „Isten világosság" (1János 4:8). Ennél fontosabb kijelentést soha nem tett senki: Isten szeretet. Ez egy nagyon kardinális kijelentés! Isten nemcsak szeret, hanem Ő maga a szeretet. Természete és lényege a szeretet. A szeretet áthatja a teljes lényét, és a többi jellemvonását is átitatja – még haragját és dühét is. Amikor Istent dühösnek érezzük, segíthet, ha felismerjük, hogy haragját végtelen szeretete szűri át.

Az segíthet, ha megértjük, hogy Isten soha nem haragszik gyermekeire, azokra, akik hitben Krisztushoz fordultak bűneik bocsánatáért. Minden haragját Fiára irányította a kereszten, és soha többé nem lesz dühös azokra, akikért Krisztus meghalt. A Biblia azt mondja, hogy Isten „mindennap haragszik" (Zsoltárok 7:11; bizonyos angol fordítás hozzáteszi, hogy a gonoszra – ford. megj.), de azok, akik Krisztushoz tartoznak, nem gonoszok. Isten szemében tökéletesek vagyunk, mert amikor ránk tekint, Jézust látja. „Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne" (2Korinthus 5:21). Isten az összes haragját Jézusra öntötte a kereszten, és ha hitünket Krisztusba vetettük, soha többé nem fog ránk haragudni az Ő végtelen szeretetéből kifolyólag.

Isten szeretete viszont nem érvényteleníti a szentség követelményét. Mivel Isten szerető, elküldte Krisztust, hogy meghaljon a kereszten helyettünk, és ez teljesen eleget tesz a tökéletesség követelményének. Isten, az Ő szeretetéből készített egy utat az ember számára, hogy többé ne válassza el Istentől a bűn, hanem hogy Krisztus elvégzett munkája révén a kereszten, kapcsolatot építhessen vele, és bekerüljön Isten családjába (János 1:12, 5:24).

Ha mindezt tudjuk, és mégis dühösnek és hatalmaskodónak látjuk Istent, meglehet, hogy nem vagyunk biztosak a vele való kapcsolatunkban. Hívőként meg kell vizsgálnunk magunkat, hogy valóban hitben járunk-e (2Korinthus 13:5). Ha kételkedünk abban, hogy valóban Krisztushoz tartozunk, csak meg kell térnünk, és kérnünk kell szabadítson meg. Ő kész minden vétket megbocsátani, és nekünk adja Szentlelkét, aki szívünkben fog élni, és biztosítani fog arról, hogy gyermekei vagyunk. Ha már meggyőződtünk arról, hogy övéi vagyunk, az által közeledhetünk hozzá, hogy olvassuk és tanulmányozzuk az igéjét, és kérjük, hogy mutassa meg nekünk, hogy kicsoda Ő valójában. Isten mindnyájunkat szeret, és azt akarja, hogy személyes kapcsolatot ápoljunk vele. Garantálja, hogy ha teljes szívünkkel Őt keressük, minden bizonnyal megtaláljuk (Jeremiás 29:13, Máté 7:7-8). Ez esetben valóban megismerjük Őt, és nem hatalmaskodónak és dühösnek fogjuk látni, hanem szerető és kegyelmes Atyának.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan tudok megszabadulni attól a gondolattól, hogy Isten dühös és hatalmaskodó?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries