settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan ismerhetjük fel Isten hangját?

Válasz


Az idők folyamán számtalan ember feltette már ezt a kérdést. Sámuel meghallotta Isten hangját, de nem ismerte fel, amíg Éli meg nem tanította rá (1 Sámuel 3:1–10). Gedeonnak Isten testben jelent meg, ő mégis kételkedett abban, amit hallott, olyannyira, hogy nem egy, hanem három jelet kért tőle (Bírák 6:17–22, 36–40). Amikor Isten hangját hallgatjuk, honnan tudhatjuk, hogy Ő az, aki beszél? Először is van valamink, ami sem Gedeonnak, sem pedig Sámuelnek nem volt. Nekünk ott van a teljes Biblia, Isten ihletett Igéje, amelyet olvashatunk, tanulmányozhatunk, amelyen gondolkozhatunk. „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.” (2 Timóteus 3:16–17). Ha kérdésünk adódik egy témával vagy döntésünkkel kapcsolatban, meg kell vizsgálnunk, hogy a Biblia mit tanít róla. Isten soha nem fog azzal ellentétes irányba vezetni minket, amit az Ő Igéjében tanít és ígér. (Titusz 1:2).

Másodszor, fel kell ismernünk Isten hangját ahhoz, hogy meg tudjuk hallani. Jézus ezt mondta: “Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem” (János 10:27). Azok hallják Isten hangját, akik hozzá tartoznak — azok, akiket hit által az Ő kegyelme megváltott az Úr Jézusban. Ezek azok a juhok, akik meghallják és felismerik az Ő hangját, mert ismerik Őt, a Pásztort, és az Ő hangját is. Ha fel akarjuk ismerni Isten hangját, akkor Hozzá kell tartoznunk.

Harmadszor, akkor halljuk Isten hangját, amikor időt töltünk imádkozással, tanulmányozzunk a Bibliát és csendben elmélkedünk az Ő Beszédén. Minél több időt töltünk bensőségesen Istennel, és az Ő Igéjével, annál könnyebben tudjuk felismerni az Ő hangját, és vezetését az életünkre nézve. A banki alkalmazottaknak úgy tanítják meg a hamis pénz felismerését, hogy olyan mélyrehatóan tanulmányozzák az eredetit, ami lehetővé teszi, hogy könnyen felismerjék a hamisítványt. Nekünk is olyannyira ismernünk kell Isten Szavát, hogy amikor Isten szól hozzánk, vagy vezet minket, világos legyen, hogy Isten az, aki szól. Isten azért szól hozzánk, hogy megérthessük az igazságot. Bár Isten képes hallható módon szólni emberekhez, mégis elsősorban az Ő Igéjén át beszél hozzánk, néha pedig a Szent Szellem által a lelkiismeretünkhöz, a körülményeinken keresztül vagy más emberek által szól. Ha alkalmazzuk azt, amit a Szentírás az igazságról tanít, megtanulhatjuk felismerni Isten hangját.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan ismerhetjük fel Isten hangját?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries