settings icon
share icon
Kérdés

Vajon mindnyájan Isten gyermekei vagyunk vagy csak a keresztyének?

Válasz


A Biblia világosan tudatja velünk, hogy minden ember Isten teremtménye (Kolossé 1:16), és hogy Isten az egész világot szereti (János 3:16), de csupán azok Isten gyermekei, akik újjászülettek (János 1:12; 11:52; Róma 8:16; 1János 3:1-10).

A Szentírás sehol nem nevezi Isten gyermekeinek az elveszetteket. Az Efézus 2:3-ban úgy olvassuk, hogy mielőtt megváltást nyertünk volna, „a harag fiai voltunk emberi természetünk szerint”. A Róma 9:8 azt mondja, hogy „nem a testi származás szerinti utódok az Isten gyermekei, hanem az ígéret gyermekei számítanak az ő utódainak”. Nem Isten gyermekeiként, hanem bűnben születünk, amely elválaszt bennünket Istentől, s így Sátánhoz hasonlóan mi is Isten ellenségévé válunk. Jézus ezt mondta: „Ha az Isten volna a ti Atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől indultam el, és tőle jövök; nem magamtól jöttem, hanem ő küldött el engem” (János 8:42). Néhány verssel később, a János 8:44-ben Jézus így szól a farizeusokhoz: „Ti atyátoktól, az ördögtől származtok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni.” Az 1János 3:10-ben is azt látjuk, hogy azok, akik nem nyertek üdvösséget, nem Isten gyermekei: „Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, nem az Istentől van, és az sem, aki nem szereti a testvérét.”

Akkor válunk Isten gyermekeivé, amikor üdvösséget nyerünk, ugyanis Isten a Jézus Krisztushoz fűződő kapcsolatunkra tekintettel fogad be minket a családjába (Galata 4:5-6; Efézus 1:5). Ez világosan látható például a Róma 8:14-17-ben: „Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: „Abbá, Atya!” Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk. Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.” Akik megváltást nyertek, azok Isten gyermekivé lettek „a Krisztus Jézusban való hit által” (Galata 3:26), mivel Isten „előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint” (Efézus 1:5).

EnglishVissza a magyar oldalra

Vajon mindnyájan Isten gyermekei vagyunk vagy csak a keresztyének?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries