settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy Isten gondot visel?

Válasz


Körülbelül 170 igevers utal a Bibliában arra, hogy Isten gondoskodik rólunk. A Filippi 4:19 egyszerűen fogalmaz: „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." Noha a jólétet hajszolók mindig azt várják, hogy pénz és javak kerüljenek csodálatos módon a birtokukba, nézzük meg, miről szeretne Isten gondoskodni.

Mint minden jó szülő, Isten soha nem adna nekünk olyasmit, amiről tudja, hogy nekünk ártana. Azt szeretné, hogy segítsen nekünk Krisztusivá válni, hogy a világ sója és világossága lehessünk (Máté 5:13-14). Isten nem akarja, hogy úgy tekintsünk rá, mint puszta anyagi javak forrására. Ennek az életnek az alapvető célja nem az, hogy javakat szerezzünk (Lukács 12:15).

Isten különbséget tesz a szükségleteink és vágyaink között, mert tudja, hogy ahol a kincsünk, ott a mi szívünk is (Máté 6:21). Azt akarja, hogy tudjuk: ez a világ nem az otthonunk, és az egyik dolog, amire szükségünk van az, hogy megtanuljunk az örök életre fókuszálni már az itteniben.

Isten a lényünk minden összetevőjéről gondoskodik: lélekről, testről, szellemről. Miként Isten jellemének vonatkozásai végtelenek, úgy a különböző módok, amelyekkel gondoskodik rólunk is meghaladják mindazt, amit kérhetünk vagy el tudunk képzelni. Bízhatunk jóságában, vezetésében, gondoskodásában, hogy sokkal többet tesz értünk, mint amennyit magunktól el tudnánk érni. Isten készített egy utat, hogy bensőséges, kommunikáción alapuló, engedelmes kapcsolatot ápolhassunk vele, hogy eljussunk és másokat is eljuttassunk a 23. zsoltár típusú életre. Azok, akiknek az Úr a pásztoruk, elmondhatják: „nem szűkölködöm" (Zsoltárok 23:1).

Az Úr imádságában Jézus arra tanította a tanítványokat, hogy kérjék Isten gondoskodását. Valahányszor azt imádkozzuk, hogy „A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma" (Máté 6:11), az Istentől való függőségünket fejezzük ki. A Máté 6:25-34-ben Jézus azt mondja a tanítványoknak, hogy ne aggódjanak az ételért vagy ruházatért. Az Atya ismeri a szükségleteinket. Azt szeretné, hogy szövetségi kapcsolatban álljunk vele, és ez azzal jár, hogy az Ő országát és igazságosságát keressük, és bízunk abban, hogy gondoskodik napi szükségleteinkről (Máté 6:33).

A Zsoltárok 84-ben ez áll: „...Nem tart vissza semmi jót azoktól, akik igazságosan élnek" (Egyszerű). Ez a vers emlékeztet arra, hogy nekünk is szerepünk van abban, hogy Isten gondviselése megvalósulhasson az életünkben. Igazságosan kell élnünk.

A Jakab 4:3-ból megtudjuk, hogy imáink néha miért maradnak megválaszolatlanul: „Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni." Isten látja a szívünket, és az imáink motivációja fontos a számára.

Sok, az Isten gondviseléséről szóló szakasz a táplálékkal, ruházattal és az élet naponkénti, fizikai szükségleteivel kapcsolatos. Mások a lélek és szellem, vagyis a belső ember szükségleteivel foglalkoznak. Békességet (János 14:27), vigasztalást (2Korinthus 1:4) és „az erő, a szeretet és a józanság lelkét" (2Timóteus 1:7) adja. Ami azt illeti, „megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával a Krisztusban" (Efezus 1:3). Bármilyen fizikai állapotban is legyünk, az Úrban megelégedhetünk (Filippi 4:12).

A Galata 1:15 és Jeremiás 1:5-höz hasonló szakaszok biztosítanak arról, hogy Isten szeretete és vezetése már fogantatásunk előtt elkezdődött. Micsoda ajándék tudni, hogy Isten már a legelejétől fogva törődött az életünkkel! Irántunk való szeretete együtt jár azzal, hogy a legjobbat szeretné a számunkra. Ő valóban Jehova Jire, az Úr, aki gondot visel.

Isten gondviselése kiterjed a teremtéssel fenntartott folyamatos kapcsolatra, hiszen a teremtés léte nagyban tőle függ (Zsoltárok 104:21). Gyakran magától értetődőnek tartjuk a hulló esőt, a reggelente felkelő napot, a hűsítő szelet és az apályt, amely megtisztítja partjainkat, és megélénkíti az életet a széles óceánjainkban. De mindezeket a szerető és gondviselő Isten felügyeli.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy Isten gondot visel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries