settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent Isten emberének lenni?

Válasz


„Isten embereként" azt a személyt jellemzik, aki minden tekintetben Istent követiés örömmel engedelmeskedik parancsolatainak, aki nem ennek az életnek a dolgait tartja szem előtt, hanem az örökkévalóságét, aki készséggel szolgálja Istent, és minden erőforrását szívesen megosztja másokkal, és aki örömmel elfogadja, ha hite miatt szenvedés éri. Talán a Mikeás 6:8 foglalja össze kellőképpen az Isten emberének jellemzőit: „Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben."

Az Isten embere nem csapja be vagy szedi rá a munkaadóját azzal, hogy késve érkezik a munkahelyére vagy nem tesz eleget a feladatainak a munkaidejében; nem pletykálkodik vagy rágalmaz másokat; elméjét és szívét tisztán tartja azáltal, hogy megóvja szemét és fülét a világ szennyével szemben. Ha egyedülálló, megtartja magát tisztán, és csak hívőt vesz feleségül (2Korinthus 6:14). Ha házas, szeretni, tisztelni és becsülni fogja a feleségét, és a háznép feje lesz (Efezus 5:22-24,33). Nem a világi értékekhez szabja magát, hanem Isten igéjéhez, hogy megtudja, mi a jó és bölcs dolog. Tekintettel van a hátrányos helyzetűekre vagy a társadalom kivetettjeire; azokra, akik magányosak és reményvesztettek; meghallgatja mások problémáit és nem ítélkezik.

Az Isten embere mindenek felett megérti, hogy az Úr parancsának, miszerint legyünk „tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes" (Máté 5:48), csak azért tud eleget tenni, mert Isten az Ő ereje és a bennünk lakozó Szentlélek által képessé tesz arra, hogy „szentek és feddhetetlenek legyünk előtte" (Efezus 1:4). Magunktól képtelenek vagyunk szentségre és tökéletességre törekedni, de Krisztus által, aki minket megerősít, bármit megtehetünk (Filippi 4:13). Isten embere tudja, hogy új természete Krisztus igazságát tükrözi, amely a kereszten átvette a bűnös természetünk helyét (2Korinthus 5:17, Filippi 3:9). Mindennek eredményeként alázatosan jár Istennel, tudván, hogy egyedül Rá hagyatkozhat ahhoz, hogy teljes életet élhessen, és mindvégig kitarthasson.

Egyszerűen erről szól a vallás: segíteni a rászorulóknak és megóvni magunkat a világ szennyétől (Jakab 1:27). Lehet, hogy ismerjük a bibliai tanításokat, ismerjük a teológiai fogalmakat, képesek vagyunk magunknak megérteni a Biblia eredeti görög szövegét, stb., de Isten emberének a Mikeás 6:8 alapelveit kell követnie: „élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben".

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent Isten emberének lenni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries