settings icon
share icon
Kérdés

Ellenzi-e Isten az élvezetet?

Válasz


Néhányan úgy képzelik el Istent, mint egy kegyetlen munkaadót, aki ellene van minden jónak és élvezetesnek. Számukra Ő a megtestesült komolyság Istene vagy a szabályok Istene. De ez nem egy pontos, biblikus kép róla.

Isten úgy alkotott meg, hogy képesek legyünk örömöt érezni. Számos igeszakasz beszél a kedvtelésről és élvezetről (például Példabeszédek 15:13, 17:22, Zsoltárok 16). A teremtés szépsége és az emberiség különbözősége Isten kreatív palettájáról tesz bizonyságot. Sokan abban lelik örömüket, hogy a szabadban töltenek időt, vagy különböző személyiségekkel ismerkednek. Ez jó és helyes. Isten azt akarja, hogy élvezzük a teremtést.

A Bibliában látjuk, hogy Isten maga is örömét leli dolgokban. Például a Sofoniás 3:17 szerint Isten kedvét leli bennünk, és énekel felettünk való örömében. Ugyanakkor számos ünnepet és fesztivált elrendelt az Ószövetségben. Persze, ezek az események didaktikus elemeket is tartalmaztak, de végső soron ünnepségek voltak. A Szentírás sokat beszél az örömről: a Filippi levél és a Zsoltárok két olyan könyv, amely tele van erre vonatkozó versekkel. Jézus azt mondta: „A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek" (János 10:10). Bőségben élni elég örömteli dolognak hangzik.

A test felépítése rámutat arra, hogy az élvezet része Isten tervének. Az ízlelőbimbók és más érzékszervek azt igazolják, hogy Isten nincs ellene az élvezeteknek. Miért ízlik annyira egy étel? Miért tetszik a rózsa illata? Miért kellemes a hátmasszázs? Mert Isten így akarta. Az öröm Isten ötlete volt.

Néha azt gondoljuk, hogy amikor egy hívő örömről vagy élvezetről beszél, akkor bibliaolvasásra, meditálásra vagy szolgálatra gondol. Minden bizonnyal örömöt lelünk ezekben a dolgokban, de nem kizáró jelleggel. Isten úgy alkotott meg, hogy másokkal közösségben lehessünk és felüdülhessünk. Arra teremtett, hogy örüljünk, hogy gyermekei vagyunk, és használjuk az adottságainkat, és élvezzük az örömöket, amelyeket nyújt.

Bölcs dolog azonban különbséget tenni a világban fellelhető élvezetek fajtái között. Bukott világban élünk, és az, amit Isten jónak szánt, az gyakran megromlott. Csak azért, mert a társadalom egy tevékenységet élvezetesnek tart, nem biztos, hogy Istennek tetsző (ld. Galaták 5:19-21, Kolossé 3:5-10, 1Korinthus 6:12-17). Ha szemügyre vesszük a világ „élvezeteit", rájövünk, hogy ezek valójában nem egészséges dolgok, és nem nyújtanak hosszú távon örömöt. A tékozló fiú bűnben tobzódott, amíg el nem fogyott pénze, aztán rájött, hogy a bűn élvezetei múlandók (Lukács 15:11-17). Hamis barátok ezek, amelyek űrt és vágyat szülnek bennünk.

Fontos azt is felismernünk, hogy az életünk célja nem az élvezet. A hedonizmus egy hamis filozófia. Arra teremtettünk, hogy Istenben gyönyörködjünk (Zsoltárok 37:4), és hálával fogadjuk el a jó dolgokat, amelyeket kínál. De még fontosabb, hogy arra teremtettünk, hogy közösségben legyünk Istennel.

Nem, Isten nincs ellene az élvezetnek. Azt ellenzi, ha az élvezetek kiszorítják az életünkből az Őt illető helyről. Néha le kell mondanunk a pillanat örömeiről, hogy egy nagyobb örömbe fektessünk be Isten országában. Nem fogunk csalódni. Azok számára, akik Őt és az Ő igazságát keresik, Isten örök örömöt tartogat (Zsoltárok 16:11).

EnglishVissza a magyar oldalra

Ellenzi-e Isten az élvezetet?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries