settings icon
share icon
Kérdés

Miért választotta Isten Izráelt saját népének?

Válasz


Izráel népével kapcsolatban az 5 Mózes 7:7–9 így szól: „Nem azért szeretett meg, és nem azért választott ki benneteket az Úr, mintha valamennyi nép közt a legnagyobbak volnátok, hiszen a legkisebbek vagytok valamennyi nép közt, hanem azért, mert szeret benneteket az Úr, és megtartja azt az esküt, amelyet atyáitoknak tett. Ezért hozott ki benneteket az Úr erős kézzel, és ezért váltott ki a szolgaság házából, Egyiptom királyának, a fáraónak kezéből. Tudd meg tehát, hogy a te Istened, az Úr az Isten. Állhatatos Isten ő, aki hűségesen megtartja szövetségét ezer nemzedéken át is, azok iránt, akik szeretik őt és megtartják parancsolatait.”

Isten Izráel népét választotta, hogy ide szülessen meg Jézus Krisztus, a bűnből és halálból megmentő Megváltó (János 3:16). Isten először Ádám és Éva bűnbeesése után tett ígéretet a Messiás eljövetelére (1 Mózes 3). Később megerősítette, hogy a Messiás Ábrahám, Izsák és Jákób vérvonalából fog származni (1 Mózes 12:1–3). Jézus Krisztus a fő ok, ami miatt Isten Izráelt választotta népének. Nem volt szüksége választott népre, de mégis ezt a módot választotta. Jézusnak valamelyik nép körében kellett megszületnie, Isten pedig Izráelt választotta.

Ugyanakkor nem a Messiás származása volt az egyedüli ok. Isten azt is akarta, hogy Izráel másoknak is bemutassa Őt. Izráelnek a nemzetek papjának, prófétájának és misszionáriusának kellett volna lennie. Isten szándéka az volt velük, hogy majd ők Hozzá és az általa megígért Megváltó Messiáshoz irányítják a nemzeteket. Izráel többnyire nem tudott eleget tenni ennek a feladatnak. Ugyanakkor Isten Izráellel kapcsolatos végső célja, azaz a Messiás megjelenése a világban, tökéletesen teljesült Jézus Krisztusban.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért választotta Isten Izráelt saját népének?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries