settings icon
share icon
Kérdés

Elfogadható-e többször imádkozni ugyanazért a dologért, vagy csak egyszer kellene kérnünk?

Válasz


A Lukács 18:1–7-ben Jézus egy példázaton keresztül szemlélteti a kitartó imádkozás fontosságát. Egy özvegyasszonyról szól a történet, aki egy hamis bíróhoz fordult igazságszolgáltatásért ellenségével szemben. Kitartó könyörgésének hála a bíró megenyhült és teljesítette kérését. Jézus arra hívja fel a figyelmet, hogy ha egy hamis bíró teljesíti valakinek a kérését, aki kitartóan keresi az igazságot, mennyivel inkább válaszol nekünk Isten, aki szeret minket — „az ő választottait” (7. vers) — ha kitartóak vagyunk az imádkozásban. A példázat nem arra tanít, ahogy ezt gyakran félreértik, hogy ha újra és újra imádkozunk valamiért, akkor Isten köteles megadni azt nekünk. Sokkal inkább, Isten azt ígéri, hogy bosszút áll az Övéiért, megvédi őket, kijavítja a hibáikat, igazságot szolgáltat nekik és megszabadítja őket ellenségeiktől. Igazságossága, szentsége és bűngyűlölete miatt teszi ezt, amikor imádságainkra válaszol, az Ő ígéreteit teljesíti be és hatalmát mutatja meg.

A Lukács 11:5–12-ben Jézus egy újabb példát mutat az imádkozásra. A hamis bíró példázatához hasonlóan Jézus üzenete ebben az igerészben az, hogy ha egy ember képes kellemetlen helyzetbe hozni magát csak azért, hogy egy szükségben levő barátjáról gondoskodjon, Isten sokkal inkább betölti a mi szükségeinket, hiszen számára semmilyen kérés nem alkalmatlan vagy zavaró. Ugyanakkor az ígéret itt sem az, hogy megkapunk bármit, amit akarunk, ha elég kitartóan kérjük. Isten azt ígérte az Ő gyermekeinek, hogy betölti a szükségeinket és nem pedig azt, hogy teljesíti minden kívánságunkat. Ő jobban tudja, hogy mire van szükségünk. Ez az ígéret ismétlődik meg a Máté 7:7–11-ben és a Lukács 11:13-ban, ahol a „jó ajándék” maga a Szent Szellem.

Mindkét igeszakasz imádkozásra bíztat minket, mégpedig ismételt, kitartó imádkozásra. Nincs semmi baj azzal, ha ismételten imádkozunk ugyanazért a dologért. Ha a kérés megegyezik Isten akaratával (1 János 5:14.15), folyamatosan imádkozz, amíg Isten meg nem adja amit kértél, vagy el nem veszi a vágyat a szívedből. Néha Isten azért vár az imáink megválaszolásával, hogy türelemre és állhatatosságra tanítson minket. Néha olyasvalamit kérünk, amelynek Isten szerint még nem jött el az ideje az életünkben. Van, hogy olyasmit kérünk, ami nem Isten akarata számunkra, és Ő nemet mond. Az imádkozás nemcsak a kéréseink feltárása Isten előtt; Isten meg akarja ismertetni az Ő akaratát a szívünkkel. Kérj, zörgess és keress, amíg Isten meg nem adja neked amit kérsz, vagy meg nem győz arról, hogy a kérésed nem az Ő akarata a számodra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Elfogadható-e többször imádkozni ugyanazért a dologért, vagy csak egyszer kellene kérnünk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries