settings icon
share icon
Kérdés

Vajon a Biblia tartalmaz hibákat, ellentmondásokat?

Válasz


Ha a Bibliát szó szerinti értelemben, előre elhatározott hibakeresési szándék nélkül kezdjük olvasni, összefogott, következetes és aránylag könnyen érthető könnyűnek fogjuk találni. Igen, vannak nehezen érthető szakaszok. Igen, vannak részek, amelyek látszólag ellentmondanak egymásnak. Ne felejtsük azonban el, hogy a Bibliát kb. 40 különböző szerző hozzávetőleg 1500 éves időszak alatt írta. Minden egyes szerző egyedi stílusban, egyedi szemszögből, más-más hallgatóságoz címezve, más-más szándékkal írt. Mindenképp számítanunk kell hát arra, hogy találunk különbözőségeket! Azonban a különbözőség még nem ellentmondás! Az csupán egy hiba, ha sehogyan sem találunk ésszerű megoldást arra, hogyan békítsük meg egymással ezeket a szakaszokat. Mégha egy-egy ilyen problémára egyelőre nem is rendelkezünk válasszal, az még nem jelenti azt, hogy nem is létezik. Sokan fedeztek már fel történelemmel vagy földrajzzal kapcsolatos úgynevezett hibákat a Bibliában, ám aztán rövidesen kiderült, hogy a friss tudományos felfedezések és kutatási eredmények megerősítették a Biblia igazát.

Internetes oldalunkon gyakran szegeznek nekünk olyan kérdéseket, mint például: “Bizonyítsák be, hogy ezek az igeversek nem mondanak ellent egymásnak!”, vagy “Nézzék, itt egy hiba a Bibliában!”. Igen, néhány felmerülő kérdésre nehéz választ adni. Azonban meggyőződésünk, hogy vannak használható és intellektuálisan is elfogadható magyarázatok a Bibliában található kvázi ellentmondásokra és hibákra. Vannak olyan könyvek, internetes oldalak, melyek felsorolják ezeket a “hibákat”. A legtöbben ezekről a helyekről szerzik a “muníciót” – és nem saját maguk találják ezeket a hibákat. Szintén léteznek könyvek és internetes oldalak, melyek válaszolnak minden egyes támadásra. A legszomorúbb azonban az, hogy a legtöbb Bibliát támadó ember nem igazán kíváncsi a megoldásra. Csupán támadni akarnak! Sőt, sok “Biblia-támadó” még a válaszokkal is tisztában van, mégis folytatja kisstílű támadásait.

Mit tehetünk tehát, ha valaki ilyen jellegű kérdéssel közelít meg minket? 1) Imádságos igetanulmányozásban nézzük meg, van-e egyszerű megoldás. 2) Végezzünk némi bibliai kutatást kommentárokat, hitvédelmi irodalmat, bibliakutatással foglalkozó weblapokat is használva. 3) Kérdezzük meg lelkipásztorunkat, vezetőinket, talán ők tudnak segíteni a válasz meglelésében. 4) Amennyiben ezek után sem találunk világos magyarázatot, egyszerűen csak bízzink Isten hitelességében, az Ige igazságában, és abban, hogy van válasz, de még nem fedeztük fel (2 Timóteus 2:15; 3:16-17).

EnglishVissza a magyar oldalra

Vajon a Biblia tartalmaz hibákat, ellentmondásokat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries