settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan győzhetem le a bűnt a hívő életben?

Válasz


A Biblia a következő erőforrásokról beszél, amik a bűn legyőzésében segítenek nekünk:

(1) A Szentlélek – Egy ajándék, amit Isten nekünk (az egyháznak) adott, hogy győztes keresztények legyünk, a Szentlélek. Isten ellentétbe állítja a test tetteit és a Lélek gyümölcseit a Galata 5:16-25-ben. Ez az igerész a Lélekben való járásra szólít fel. Minden hívő rendelkezik a Szentlélekkel, de eszerint az ige szerint benne kell járnunk, az ő irányításának engedelmeskedve. Ez azt jelenti, hogy inkább a Szentlélek ösztökélését hagyjuk érvényre jutni az életünkben, nem pedig a testünkét.

A különbség, amit a Szentlélek a hívők életében okozni tud, jól látszik Péter életében, aki a Szentlélek nélkül háromszor megtagadta Jézust, ráadásul miután azt mondta, hogy a halálba is követné őt. Viszont miután betöltötte a Lélek nyíltan és erővel szólt a zsidókhoz Pünkösdkor a Megváltóról.

Van, aki Lélekben járva próbálja nem elfojtani a Lélek buzdítását (“megoltani a lelket”, mint az 1 Thesszalonika 5:19-ben), hanem keresi a módját, hogy megteljen Lélekkel (Efézus 5:18-21). Hogy telhet meg valaki Szentlélekkel? Először is, ez még mindig Isten döntése, mint ahogy az Ószövetségben is volt. Akkoriban kiválasztott egyéneket és bizonyos eseményeket, amikor megtöltötte őket Lélekkel, hogy elvégezzék a munkát, amit kért (1 Mózes 41:38; 2 Mózes 31:3; 4 Mózes 24:2; 1 Sámuel 10:10; stb.). Hiszem, hogy bizonyíték az Efézus 5:18-21 és a Kolossé 3:16 arra, hogy Isten azokat választja ki és tölti meg, akik megtöltik magukat Isten Igéjével, ennek bizonyítéka annak a ténye, hogy ezen betöltekezések eredménye ezekben a versekben egyforma. Ez elvisz minket a következő erőforráshoz.

(2) Isten Igéje, a Biblia – A 2 Timóteus 3:16-17 azt mondja, hogy Isten azért adta az Igét, hogy minden jó cselekedetre felkészítsen vele. Azt tanítja nekünk, hogy hogyan éljünk, mit higgyünk, megmutatja, amikor rossz utat választottunk, segít visszatérni a jó útra és azon is maradni. A Zsidók 4:12 szerint élő és erős, alkalmas rá, hogy megérintse a szívünket és gyökerestül kiszedje a legmélyebb problémákat, amiket emberileg nem lehet legyőzni. A zsoltáros életváltoztató hatalmáról ír a Zsoltárok 119:9,11,105 versekben és máshol is. Józsué sikerének titka az ellenségeinek legyőzésében (ami a mi szellemi harcunk metafórája) az volt, hogy ne felejtse el az erőforrást, hanem gondolkozzon rajta éjjel és nappal, vizsgálja meg azt. Ezt meg is tette, még úgy is, hogy Isten parancsa nem volt logikus katonailag, mégis ez volt a kulcs az Ígéret földjéért folyó csata megnyeréséhez.

Ez az erőforrás olyan, amit általában túl egyszerűen kezelünk. A szokások miatt viszünk Bibliát a templomba, vagy olvassuk a napi áhítatot, de nem jegyezzük meg, gondolkozunk rajta, keressük az alkalmazási módját, bánjuk meg a bűnöket amikre rámutatott vagy dicsőítjük Istent az ajándékaiért amiket tőle kaptunk. Sokszor anorexiások vagy bulémiások vagyunk ha a Bibliáról van szó. Vagy csak éppen annyit veszünk magunkhoz belőle, hogy lelkileg életben tartson, például csak akkor foglalkozunk a Bibliával amikor templomba megyünk (de soha nem kérünk belőle annyit, hogy erős, egészséges keresztények legyünk), vagy sokat eszünk belőle, de nem gondolkozunk rajta annyit, hogy lelki tápanyagokat kapjunk belőle.

Fontos, hogy ha még nem tetted szokásoddá Isten Igéjének mindennapi igazi tanulmányázosát, a Szentlélek által a szívedben értelemmel megtelő igék megtanulását, akkor kezdd el. Azt is javaslom, hogy kezdj naplót írni (akár számítógépen, ha gyorsabban gépelsz, mint írsz, vagy akár egy spirálfüzetben, stb.). Tedd megszokottá, hogy addig nem teszed le a Bibliát, amíg nem írsz le valamit, amit belőle kaptál. Én sokszor imákat is felírok, amikben kérem Istent, hogy segítsen változnom olyan területeken, amikről beszélt nekem. Az Ige egy eszköz, amit a Lélek használ a mi és mások életében (Efézus 6:17), egy szükséges és jelentős része a páncélnak, amit Isten ad a szellemi harcokhoz (Efézus 6:12-18)!

(3) Imádság – Ez is egy szükséges erőforrás amit Isten adott. Ez is olyan, amiről a keresztények szívesen beszélnek, de nehezen használják. Vannak imaóráink, csendes időnk, stb., de mégsem használjuk úgy, mint ahogy a korai egyház példát mutat rá (Apostolok Cselekedetei 3:1; 4:31; 6:4; 13:1-3, stb.). Pál újra és újra megemlíti, hogy imádkozik azokért, akiknek szolgál. Mi viszont nem használjuk ezt a nagyszerű erőforrást amikor magunk vagyunk és megtehetnénk. Isten csodálatos ígéreteket adott az imádságról (Máté 7:7-11; Lukács 18:1-8; János 6:23-27; 1 János 5:14-15; stb.). Pál ezt is beleveszi a lelki fegyverzetről szóló fejezetbe (Efézus 6:18)!

Mennyire fontos ez? Megint Pétert nézve láthatjuk, hogy Krisztus mit mondott neki a Gecsemáné kertben az árulása előtt. Jézus imádkozott, Péter pedig aludt. Jézus felébresztette őt és azt mondta: “Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen.” (Máté 26:41) Te is, mint Péter, a jót szeretnéd tenni, de nincs hozzá erőd. Követnünk kell Isten figyelmeztetését, hogy kutassuk, zörgessünk, kérjünk... és Ő megadja nekünk a szükséges erőt (Máté 7:7). Ehhez az erőforráshoz azonban több kell, mint csak beszélni róla.

Nem azt mondom, hogy az imádság bűvös dolog. Nem az. Isten csodálatos. Az imádság egyszerűen a saját határainknak és Isten végtelen hatalmának elismerése; és hozzá fordulás erőért ahhoz, amit Ő akar, hogy tegyünk (nem ahhoz, amit MI akarunk tenni) (1 János 5:14-15).

(4) Az egyház – Ez az utolsó erőforrás is olyan, amit sokszor kihagyunk. Amikor Jézus kiküldte a tanítványait, kettesével küldte őket (Máté 10:1). Amikor a missziós utakról olvasunk az Apostolok Cselekedeteiben, akkor sem egyvalaki ment egyszerre, hanem két vagy több fős csoportok. Jézus azt mondta, hogy ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az Ő nevében, ott lesz közöttük (Máté 18:20). Azt parancsolja nekünk, hogy ne hagyjuk el az egyházat, mint egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást szeretetben és jótettekben (Zsidók 10:24-25). Azt is mondja, hogy valljuk meg a bűneinket egymásnak (Jakab 5:16). Az Ószövetség bölcs irodalma leírja, hogy ahogy a vas formálja a vast, úgy formálja az ember a barátját (Példabeszédek 27:17). “A hármas fonál nem szakad el egyhamar.” (Prédikátor 4:12) Erő van a számokban.

Ismerek olyanokat, akik találtak testvéreket Krisztusban, akikkel telefonon vagy személyesen megosztják a keresztény életük dolgait, harcaikat, stb., és elkötelezetten imádkoznak egymásért és elszámolnak egymás felé Isten Igéje alapján a kapcsolataikról, stb.

Néha a változások gyorsan jönnek. Néha más területek csak lassan változnak. De Isten megígérte, hogy ha használjuk az erőforrásait, akkor ő változást fog hozni az életünkben. Tartsunk ki ebben, mert Ő hűséges az ígéreteiben!

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan győzhetem le a bűnt a hívő életben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries