settings icon
share icon
Kérdés

Említi a Biblia a skizofréniát / a pszichózist?

Válasz


A skizofréniát konkrétan, név szerint egyszer sem említi a Biblia. A skizofrénia egy olyan pszichológiai rendellenesség, amit leggyakrabban auditorikus és vizuális hallucináció (valójában ott nem lévő dolgok hallása és látása), kiterjedt téveszmék, zilált gondolkodás, és esetenként paranoia (mély félelmet kiváltó tévképzet) kísér. A skizofréniát gyakran azzal szokás összetéveszteni, amit egy időben személyiséghasadásnak/multiple személyiségzavarnak neveztek, holott a skizofrénia nem is a disszociatív személyiségzavarok közé sorolandó. A tünetek az enyhétől a súlyos kísérőjelenségeken át, egészen a krónikus szimptómákig terjedhetnek. A legtöbb esetben ez azonban mégis egy olyan debilitáló betegség, ami az egyén általános életminőségének leromlását, és súlyos működésbeli zavarokat okoz. A egészségügy ezzel foglalkozó szakterülete pszichotikus zavarként osztályozza, és általában pszichotróp gyógyszerekkel kezeli. A skizofrénia pontos kiváltó oka ismeretlen, mivel egy olyan fiziológiai vizsgálat sincs (lásd pl. agyi képalkotó eljárások), amely révén a probléma forrása és eredete biztonsággal meghatározható volna. A diagnózis felállításának elsődleges kritériumát a viselkedésben megnyilvánuló tünetek teszik ki (lásd feljebb). A skizofrénia kiváltó okaira vonatkozó találgatások váltották ki keresztények körében azt a vitát, mely akörül forog, hogy a Szentírásban kijelentett igazságok fényében egy kereszténynek mégis hogyan kellene tekintenie erre a betegségre.

Az orvosi kutatások alapján felállított elméletek szerint a skizofrénia a megszokott agyi működéstől eltérő állapotra/mintázatra vezethető vissza (vagyis a betegség hátterében egyesek fiziológiai okot feltételeznek – a fordító megjegyzése). Egyes kutatások szerint a skizofrénia mögött is az agy fizikai rendellenességei/elváltozásai állnak, hasonlóan mint az Alzheimer-kór vagy a demencia esetében. Ezen betegségek kiváltó oka egyelőre ismeretlen, így még az sem zárható ki, hogy a mért elváltozások voltaképp a betegség következményeként lépnek fel, nem pedig annak kiváltó okai. A genetika azonban elméletileg szerepet játszik a betegség kialakulásában. Egy másik rendre kimutatható variáns a kábítószerrel való visszaélés. Számos tiltott kábítószer ugyanolyan tüneteket produkál, mint a skizofrénia (de az alkohollal, mint legális kábítószerrel való szokásszerű visszaélés szintén hozzájárulhat mélyüléséhez, lásd a Korszakov-szindróma és a delirium tremens tüneteit – a fordító megjegyzése). Lehetséges, hogy ezek a drogok maradandó agyi diszfunkciót váltanak ki és hagynak hátra, továbbá kognitív-, valamint percepciós (észlelési) zavarokhoz vezetnek.

Olyanok is vannak, akik úgy vélik, hogy a skizofrénia spirituális természetű, mint az a démoni megszállottság esetében is megállapítható. Ez a nézet a Bibliában található azon beszámolókra vezethető vissza, melyek olyan emberekről szólnak, akik tünetei a skizofrénia majdnem pontos másának tűnnek. Bár egyes esetekben tényleg lehetséges a démoni megszállottság, mégsem valószínű, hogy a többségnél ez a skizofrénia oka. A skizofrén beteg ugyanis nem reagál (elutasítóan és ellenségesen) Jézus nevére, és természetfeletti tudással sem rendelkezik. Továbbá ha gondosan összevetjük a bibliai beszámolókat a skizofrénia esettanulmányaival, kitűnik, hogy a tünetek nem teljesen fedik egymást (lásd Lukács 4:41).

Mint minden mentális egészségügyi problémának, a skizofréniának is több olyan oka lehet, melyek minden egyes személynél egyediek. Bár a tünetek azonosak lehetnek, a kiváltó okok mégis különböznek. Ezért is fontos az, hogy az ilyen diagnózist kapott embertársainkat ne akarjuk mindenképpen a “szellemi” vagy “testi” beteg kategóriába sorolni.

A hívők túláradó részvéttel, irgalommal kell viszonyuljanak a skizofréniában szenvedő embertársaikhoz. Ezt a betegséget leginkább talán az elme börtöneként képzelhetjük el. A skizofréniában szenvedő emberek és családjaik jellemzően sem a keresztény, sem pedig az orvosi közösségtől nem kapnak kézzelfogható támogatást és segítséget, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy egyik közösség sem ismeri pontosan a betegség valós természetét, és így nem igazán talál rajta fogást (lásd a szellemi vagy testi betegségként való besorolás imént említett nehézségeit). Az egyháznak persze minden beteg ember felé szolgálnia kell, beleértve a skizofréniában szenvedőket és családjaikat is. Azokat, akik mentális betegséggel küzdenek, egy különálló konkrét missziós terület részének kell tekinteni. Nekik is szükségük van az evangélium üzenetére, hogy megérthessék Isten hogyan illeszkedik a nagyobb képbe, valamint hogy egyáltalán megtudhassák, hogy Jézusban ők is valós reményre lelhetnek.

Bár agyi-neurológiai vagy pszichológiai problémákkal a Biblia kifejezetten nem foglalkozik, arról azonban mégis több ízben tesz említést, hogy számos eset volt, mikor emberek mindenféle (értsd testi és szellemi) betegségükből kigyógyultak (az Úr Jézus Krisztus és Isten Szent Lelkének munkássága nyomán). Az Úr azonban nem kizárólag csodákon, hanem gyógyszereken, műtéteken, és lelki tanácsadáson keresztül-, valamint környezeti változások révén is munkálkodik. Neki nem az az akarata, hogy akár csak egy valaki is megmaradjon a kilátástalan szenvedés állapotában. Ő mindenkit arra hív, hogy terheivel bátran jöjjön Hozzá, hogy életet találjon Nála (Máté 11:28-30). Az Úr arra is (f)elhívja gyermekeit, hogy az evangéliumot terjesszék-, szeretetüket pedig kiterjesszék a szenvedőkre, különösen a legkiszolgáltatottabbakra (Jakab 2:1-4). A Biblia tanítása szerint mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül (Rómabeliekhez 10:13). A skizofréniában szenvedő embertársaink egy teljesebb élet reményében emelhetik szemeiket Jézusra (János 10:9-11). Ne feledjük, hogy az Úr minden dolgot képes a javukra fordítani.

EnglishVissza a magyar oldalra

Említi a Biblia a skizofréniát / a pszichózist?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries