settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond a perfekcionizmusról?

Válasz


Nyersen fogalmazva, a perfekcionizmus csupán egy átverés. Nem lehetünk tökéletesek! Sok, egyébként jó szándékú ember azonban továbbra is erre az elérhetetlen célra törekszik. A munkahelyen, otthon, a gyülekezetben, a sportban, a hobbik terén és a fizikai megjelenésében (a lista szabadon bővíthető) is túl akarja szárnyalni az elvárásokat. Valahogy sikerült magukat meggyőzzék arról, hogy ahhoz, hogy elfogadhatóak legyenek, meg kell felelniük a tökéletesség személyes-, vagy társadalmi szintű mércéjének. A perfekcionista gondolkodásmód a stressz melegágya, és voltaképp csupán elégedetlenséghez és frusztrációhoz vezethet. A perfekcionizmus gyakran azt is magában foglalja, hogy a személyes – azaz a magunk és mások személyével szemben támasztott – elvárásainkat abszurd magasságokba emeljük, és saját erőfeszítéseink mentén törekszünk valami olyasmire, amire csak Isten képes.

Az evangélium központi kijelentése, hogy képtelenek vagyunk önmagunkat megmenteni. Egyikünk sem “méltó”; mindannyian vétkezünk (Rómabeliekhez 3:23 EFO alapján). A bűnös embernek szüksége van egy Megváltóra, Jézus pedig épp ezért jött el. Ha bízunk Benne, Ő minden hiányosságunkat, tökéletlenségünket és vétkünket megbocsátja. Felhagyhatunk az önkényesen meghatározott világi “tökéletességre” való törekvéseinkkel, és végre megpihenhetünk a Tökéletesben (Máté 11:28).

Márta, aki “szorgalmas” volt és “sokra” igyekezett, az Urat szolgálva valószínűleg maga is szenvedett saját perfekcionista hozzáállása miatt (Lukács 10:40-41). Mikor vacsorát készített és megterítette az asztalt, mindent a legnagyobb rendben akart tudni. A probléma az volt, hogy önmaga elé magasabb mércét állított, mint amit maga Jézus kívánt volna meg tőle. Jézus csak ezt mondta neki: “...egy a szükséges dolog”. Aztán Mária példájára mutatott, aki békében volt és nyugalomban maradt (Lukács 10:42).

Az persze igaz, hogy a Biblia e szavakkal hív el minket: “Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes” (Máté 5:48). Az itt szereplő, “tökéletes”-ként fordított görög szó a teliosz. Ez szó szerint azt jelenti: “a véghezvitt, teljesen befejezett, vagy tökéletes”. Ebben az értelemben “tökéletesnek” lenni tehát nem az, aminek azt a perfekcionisták oly gyakran elképzelik – hanem inkább azt jelenti, Krisztusban teljessé válni. A Filippibeliekhez írt levél 1:6 igeverse szerint a teljesség Isten műve. Ő teremtett minket, Ő váltott meg minket, és Ő arra is hű, hogy tökéletessé tegyen minket.

Ez még nem jelenti azt, hogy semmi felelősségünk nincs abban, hogy hitünkben növekedjünk (2.Péter 3:18). Együtt kell működnünk Istennel a bennünk elvégzett munkájában (vagyis abban, hogy Ő tesz minket tökéletessé) – lásd Filippibeliekhez 2:12. Arra vagyunk hivatottak, hogy istenfélő életet éljünk, és engedelmeskedjünk Istennek. A Biblia parancsainak középpontjában nem mások rólunk kialakított véleménye áll, mint ahogyan az olyan sokszor a perfekcionisták bálványa. A középpontban inkább az van, hogy Isten iránt hogyan viseltetünk szívben.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond a perfekcionizmusról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries