settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a pénzkezelésről?

Válasz


A Biblia sokat ír a pénzkezelésről. A kölcsönvételt a Biblia általában nem javasolja. Lásd a Példabeszédek 6:1–5; 20:16; 22:7, 26–27 („A gazdag uralkodik a szegényeken, és az adós szolgája a kölcsönadónak… Ne tartozz azok közé, akik kezet adnak, és adósságért kezességet vállalnak! Miért vegyék el alólad fekvőhelyedet is, ha nem lesz miből fizetned?”). A Biblia újból és újból a vagyon felhalmozása ellen figyelmeztet; helyette inkább a szellemi gazdagság gyarapítását bátorítja. Példabeszédek 28:20: „A megbízható ember bőven kap áldást, de a gazdagságra törő nem marad büntetlenül.” Lásd még: Példabeszédek 10:15; 11:4; 18:11; 23:5.

A Példabeszédek 6:6–11 a lustasággal és a nyomában járó anyagi pusztulással kapcsolatos bölcsességről szól. A szorgalmas hangyához irányít bennünket az Írás, aki tartalékot képez. Ez az igeszakasz arra is figyelmeztet, hogy ne aludjunk, amikor valami hasznosat tehetünk. A „rest” az a lusta, tunya ember, aki a munka helyett inkább pihen. Egyértelmű, hogy mi lesz a vége ennek: szegénység és szükség. A másik véglet az, aki a pénzszerzés megszállottja. A Prédikátor 5:10 szerint az ilyeneknek semmi nem elég, mindig több és több kell. Az 1 Timóteus 6:6–10 szakasz ugyancsak a gazdagság utáni vágy csapdájáról szól.

A bibliai modell nem a magunk részére való felhalmozásról, a szerzésről, hanem az adásról szól. „Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert ’a jókedvű adakozót szereti az Isten’. (2 Korinthus 9:6–7). Arra is figyelmeztet a Szentírás, hogy jól kell sáfárkodnunk azzal, amit Isten ránk bízott. A Lukács 16:1–13-ban, a hamis sáfár példázatában Jézus a helytelen sáfárkodással kapcsolatban figyelmeztet bennünket. A történet tanulsága: „Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűek, ki bízza rátok az igazit?” (11. vers). A saját házunk népéről is gondoskodnunk kell az 1 Timóteus 5:8 szerint: „Ha pedig valaki övéiről és főként háza népéről nem gondoskodik, az megtagadja a hitet, és rosszabb a hitetlennél.”

Összegezve tehát, mit mond a Biblia a pénzkezelésről? Egyetlen szóban össze lehet foglalni a választ: bölcsesség. Bölcsnek kell lennünk a pénzünkkel. Megtakarítanunk kell, nem elpocsékolni. Önfegyelemmel és diszkrécióval kell költenünk. Örömmel és áldozatkészes kell visszaadnunk az Úrnak. A pénzünket mások megsegítésére kell használnunk, de ehhez szükségünk van Isten Szellemének vezetésére és ítélőképességre. Nem bűn, ha valaki gazdag, de az bűn, ha a pénzbe szerelmes. Nem bűn, ha valaki szegény, de az bűn, ha pénzét értéktelen dolgokra pazarolja. A Biblia következetesen azt tanítja a pénzünk kezeléséről, hogy legyünk bölcsek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a pénzkezelésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries