settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond az orális szexről?

Válasz


Az orális szexet, amit a latinnyelvű szakirodalom ”cunnilingus”-nak (az aktív szereplő a férfi), valamint “fellatio”-nak (aktív szereplő a nő) nevez, a Biblia nem említi. Az orális szexszel kapcsolatban bibliai szempontból két fő kérdés merül fel: (1) “A házasság előtti orális szex bűnnek számít?”, valamint hogy (2) “A házasságon belüli orális szex bűnnek számít?”. Bár a Biblia egyik kérdésre sem tér ki külön, léteznek határozottan érvényes bibliai alapelvek, amelyeket ez esetben is foganatosíthatunk.

A házasság előtti, vagy a házasságon kívüli orális szex bűnnek számít?
Ez a kérdés egyre gyakrabban merül fel, mivel a nyugati világ egyes országaiban az orális szexet a szexuális együttlét biztonságosabb alternatívájaként (a terhesség kockázata nem áll fenn, kisebb a szexuális úton terjedő betegségek általi fertőződés esélye*) propagálják, és így mára már sok fiatallal sikerült elhitetni azt, hogy “az orális szex nem is számít igazi szexnek”. De mégis mit mond a Biblia erről? Az Efézusbeliekhez írt levél 5:3 igerésze ma is az alábbiakat közvetíti felénk: “Paráznaság pedig és akármely tisztátalanság... ne is neveztessék ti közöttetek, a mint szentekhez illik”. Az “paráznaság” bibliai meghatározása ekképp hangzik: “a házasságon kívüli szexuális érintkezés bármely formája” (1.Korinthusbeliekhez 7:2). A Biblia szerint tehát szexuális életet kizárólag a házasság megtartó keretein belül szabad élni (Zsidókhoz írt levél 13:4). Pont. Vagyis igen, az orális szex bűn, ha az házasság előtt vagy házasságon kívül történik.

A házasságon belüli orális szex bűnnek számít?
Ez a kérdés sok, sőt, talán a legtöbb keresztény házaspárban felmerült már. A kérdés megválaszolását igencsak megnehezíti annak ténye, hogy a Biblia sehol sem köti ki konkrétan, hogy szexuális téren mi megengedett vagy mi tilos a férj és feleség között, kivéve természetesen minden olyan szexuális tevékenységet, ami egy harmadik személyt is érintene (félrelépés, párcsere, ún. édeshármas stb.), vagy amely egy harmadik személy utáni kéjes vágyakozást váltana ki (pornográfia). E két korlátozáson kívül, úgy tűnik, hogy minden elképzelhető esetben a “kölcsönös beleegyezés” elve érvényesül (1.Korinthusbeliekhez 7:5). Bár ez az igeszöveg kifejezetten a nemi élettől való tartózkodásról/a szex gyakoriságáról szól, a “kölcsönös beleegyezés” olyan helyes irányvonal, ami általánosan alkalmazható minden szexuális tevékenységre a házasságon belül. Bármit is tesznek tehát a házasfelek, abba mind a férjnek, mind pedig a feleségének teljes mértékben bele kell egyeznie. Egyik házastársat sem szabad manipulálni vagy rákényszeríteni arra, hogy olyasvalamit tegyen, amiben ő nem érzi jól magát. Ha az orális szex a házasság keretein belül és a kölcsönös beleegyezés szellemében történik, akkor semmi bibliai alapja nincs annak, hogy bűnnek nyilvánítsuk.

Összefoglalásképpen azt mondhatjuk, hogy a házasság előtti orális szex kétségkívül bűn. Erkölcstelenségnek, paráznaságnak számít. Ezzel pedig semmiképp sem képezi a szexuális együttlét bibliailag elfogadható alternatíváját a házasulatlan párok számára. Az orális szex a házasság keretein belül azonban kicsit sem minősül bűnnek, ha és amennyiben az kölcsönös beleegyezésen alapul.

*A szexuális úton terjedő betegségek meggátolása szempontjából az orális szex biztonságosabb, mint a közösülés, biztonságosnak azonban határozottan nem nevezhető. A chlamydia, a gonorrhea, a herpesz, a HIV/AIDS és más nemi betegségek ugyanis orális szex útján is terjednek.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond az orális szexről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries