settings icon
share icon
Kérdés

Hol érdemes a bibliaolvasást elkezdeni?

Válasz


Aki még nem jártas a Bibliában, annak érdemes szem előtt tartania, hogy a Biblia nem egy olyan hagyományos könyv, amit simán az elejétől a végéig olvas az ember. Ez inkább a különböző szerzők által több nyelven, több mint 1500 év alatt írt könyvek könyvtára vagy könyvgyűjteménye. Luther Márton azt mondta, hogy a Biblia „Krisztus bölcsője”, mert a teljes bibliai történelem és a próféciák végső soron Jézusra mutatnak. Ezért, aki először olvassa, annak az evangéliumoknál kellene kezdenie. Márk evangéliuma gyors és pörgős, alkalmas kezdőpont lehet. Utána a János evangéliumára érdemes áttérni, ami azokra a dolgokra összpontosít, amelyeket Jézus önmagáról mondott. Márk bemutatja, hogy mit tett Jézus, míg János bemutatja, hogy mit mondott és ki is volt ő valójában. János evangéliumában található néhány a legegyszerűbb és legegyértelműbb, valamint a legmélyebb mondanivalójú szövegrészek közül. Az evangéliumok (Máté, Márk, Lukács, János) olvasásával ismerhetjük meg Krisztus életét és szolgálatát.

Ezek után olvass el néhány levelet (Róma, Efézus, Filippi). Ezek arra tanítanak bennünket, hogy milyen módon tisztelhetjük Istent az életünkkel. Az Ószövetség olvasását a Mózes első könyvével kezdd. Ez a könyv beszámol nekünk arról, hogyan teremtette Isten a világot, hogyan bukott el bűne miatt az emberiség, és milyen hatással volt ez a bukás a világra. A Mózes 2., 3., 4. és 5. könyve néha nehezen olvasható, mert ezek a könyvek részletesen tárgyalják a zsidók életvitelét szabályozó törvényeket. Nem jó, ha kimaradnak, de talán érdemes később tanulmányozni őket. Bármi is legyen a helyzet, próbálj meg ne leragadni bennük. Izráel történetének megismeréséhez olvasd el Józsué könyvétől a Krónikákig. A Zsoltárok könyvétől az Énekek énekéig terjedő szakasz a héber költészetet és bölcsességirodalmat mutatja be. A prófétai könyveket (Ézsaiástól Malakiásig) sem túl könnyű megérteni. Ne felejtsük el, hogy a Biblia megértésének kulcsa az, ha Istentől bölcsességet kérünk (Jakab 1:5) Isten a Biblia szerzője, és ő azt akarja, hogy megértsd az ő szavát.

Fontos tudnunk, hogy nem mindenkiből válik jó bibliatanulmányozó. Csak azok tanulmányozhatják az Isten igéjét sikeresen, akik rendelkeznek az ehhez szükséges tulajdonságokkal:

Van-e üdvösséged Isten kegyelemből, hit által (1 Korinthus 2:14–16)?
Éhezel-e Isten Igéjére (1 Péter 2:2)?
Buzgón tanulmányozod-e Isten Szavát (Cselekedetek 17:11)?

Ha erre a három kérdésre igennel válaszoltál, akkor biztos lehetsz abban, hogy bárhol is kezded és bármilyen tanulmányozó módszert is alkalmazol, Isten meg fogja áldani az ő személye és szava megismerésére irányuló erőfeszítéseidet. Ha nem vagy biztos benne, hogy valóban keresztyén vagy-e — azaz a Krisztusba vetett hit által üdvösséged van és benned lakik a Szent Szellem —, akkor nem fogod megérteni a Szentírást. A Biblia igazsága rejtve van azok előtt, akik nem hisznek Krisztusban, viszont maga az élet azok számára, akik hisznek (1 Korinthus 2:13–14; János 6:63).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hol érdemes a bibliaolvasást elkezdeni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries