settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az irigységről?

Válasz


Az irigység azt jelenti, hogy sóvárgunk valamire, ami másnak megvan, nekünk azonban nincs. Az irigység bűn, következésképpen nem lehet jellemző a keresztény hívőre, sőt, annak a bizonyítéka, hogy az illetőt még mindig a testi vágyai uralják (1Kor 3:3). „Ne legyünk becsvágyók, egymást ingerlők, egymásra irigykedők” – olvassuk a Galata 5:26-ban.

A Biblia arra tanít, hogy ugyanaz a tökéletes szeretet legyen bennünk, amellyel Isten szeret bennünket. „A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat.” (1Kor 13:4-5). Minél inkább önmagunkra és a saját vágyainkra figyelünk, annál kevésbé tudunk Istenre koncentrálni. Ha megkeményítjük a szívünket az igazsággal szemben, nem tudunk odafordulni Jézushoz és hagyni, hogy meggyógyítson bennünket (Mt 13:15). Ám ha átengedjük az irányítást a Szent Szellemnek, Ő megtermi az életünkben az üdvösség gyümölcsét, amely a következő: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás (Gal 5:22-23).

Az irigység annak a jele, hogy nem vagyunk megelégedve mindazzal, amit Isten nekünk adott. Pedig a Biblia azt mondja, hogy elégedjünk meg azzal, amink van, mert Isten nem marad el tőlünk, és nem hagy el bennünket (Zsid 13:5). Az irigységen úgy kerekedhetünk felül, ha elkezdünk mind inkább hasonlítani Jézusra, és egyre kevésbé önmagunkra. Jézus Krisztust a Biblia tanulmányozása, imádkozás, valamint érett hívőkkel történő kapcsolattartás útján ismerhetjük meg. Ha megtanulunk mások felé szolgálni önmagunk helyett, változni kezd a szívünk. „Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes” (Róm 12:2).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az irigységről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries