settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az, hogy a Biblia ihletett?

Válasz


Amikor a Biblia ihletettségéről beszélünk, azalatt azt értjük, hogy Isten olyan természetfeletti módon inspirálta a Szentírás szerzőit, hogy az, amit leírtak Isten Igéje volt. A Szentírás szóhasználatában az inspiráció egyszerűen annyit jelent: “Isten lehellete”. Az inspiráció/ihletettség azt üzeni nekünk: a Biblia igazán Isten szava, és ez a Bibliát egyedülállóvá teszi az összes könyv között.

Míg különböző nézetek léteznek atekintetben, hogy a biblia milyen mértékben ihletett, afelől nem lehet kétségünk, hogy a Biblia mag állítja, hogy a Biblia minden részének minden szava Isten által ihletett (1 Kor 2:12-13; 2 Tim 3:16-17). Az ihletettség e nézete gyakran “szószerinti ihletesség” néven kerül említésre. Ez azt jelenti, hogy az inspiráció kiterjed minden egyes szóra, nem csupán alapelvekre; és hogy az inspiráció kiterjed a Szentírás minden egyes részére és minden egyes témájára. Vannak olyanok, akik úgy vélik, a Bibliának csupán egyes részei ihletettek, vagy netán csak a vallási élettel foglalkozó alapelvek, ötletek, ám ezek az elképzelések kudarcot vallanak, mert a Biblia nem ezt állítja. A teljes szószerinti ihletettség Isten Igéjének alapvető tulajdonsága.

Az inspiráció mértéke tisztán látható a 2 Timóteus 3:16-17-ben: “A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített”. Ez a szakasz azt mondja nekünk, hogy Isten ihlette az egész Írást, amely így hasznos számunkra. Nem csupán egyes vallással foglalkozó részeket ihlette tehát Isten, de minden egyes vers Mózes első könyvétől a Jelenések könyvéig Isten szava. És minthogy Isten által inspirált, bármely része hiteles, ha tanításra, feddésre, megjobbításra kerül sor kerül sor, és alkalmas az ember tanítására, hogyan lehet Istennel kapcsolatban, “igazságban nevelődve”. A Biblia nem csupán azt állítja, hogy Isten ihlette, hanem azt is, hogy alkalmas életünk megváltoztatására és teljessé tételére, teljeskörűen felszerelve minden jó cselekedetre.

A másik inspirációval foglalkozó igevers a 2Péter 1:21. Ez a szakasz azt írja: “mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek”. Ez segít megértenünk, hogy bár emberek írták a Bibliát, Isten szavait írták le. Mégha külön-külön egyéniséggel és írói stílussal rendelkező embereket használt is Isten, Ő ihlette minden leírt szavukat. Jézus maga is megerősítette a szószerinti ihletettséget, amikor azt mondta: "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. Mert bizony mondom néktek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg minden be nem teljesedik.” (Máté 5:17-18). Ezekben a versekben Jézus megerősíti a Szentírás a legkisebb részletre is (írásjelekre is) kiterjedő pontosságát – mivelhogy mindez Isten szava.

Mivel a Szentírást Isten ihlette, megállapíthatjuk, hogy az tévedhetetlen és hiteles. Isten akaratának helyes felismerése elvezet Isten Szavának helyes szemléletéhez. Mivel Isten mindenható, mindenttudó, és tökéletes, Szava természetéből fakadóan ugyanezen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Azok a versek, amelyek a Biblia isteni ihletettségéről szólnak, megerősítik, hogy az Írás tévedhetetlen és hiteles. A Biblia kétségkívül az, aminek állítja magát: a tagadhatatlan, hiteles Ige, Isten szava az emberiséghez.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az, hogy a Biblia ihletett?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries