settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a hazudozásról? A hazudozás tényleg bűn?

Válasz


A Biblia egyértelműen kijelenti, hogy hazudni bűn, és ezzel Istennek nem tetsző (tett). E világ első bűnében az Évának mondott hazugság is szerephez jutott. A Mózesnek adott Tízparancsolat a következőt is tartalmazza: “Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot” (2.Mózes 20:16).

Az egyház korai kezdeteinél Anániás és Szafira az adományuk nagyságát illetően vetemedett hazugságra, hogy így nagylelkűbbnek tűntethessék fel magukat, mint amilyenek valójában voltak. Péter dorgálása igen szigorú volt: “... Anániás, miért foglalta el a Sátán a te szívedet, hogy megcsald a Szent Lelket...?” (Apostolok Cselekedetei 5:3). Isten ítélete azonban még szigorúbb: az említett házaspár önnön hazugsága bűnének következtében lelte halálát (Apostolok Cselekedetei 5:1-11).

A Kolossébeliekhez írt levél 3:9 igeverse ma is így szól hozzánk: “Ne hazudjatok egymás ellen, mivelhogy levetkeztétek amaz ó embert, az ő cselekedeteivel együtt.” A Timótheushoz írt első levél 1:9-11 igerészében a hazudozás olyan tettek között van felsorolva, melyek a törvénytelen emberek sajátja. Ráadásul a hazugok azok közé számláltatnak, akik végül el lesznek ítélve (Jelenések 21:8). Ezzel szemben Isten soha nem hazudik (Titusz 1:2). Ő maga az igazság forrása. Az, hogy Isten hazudjon, nem is lehetséges (4.Mózes 23:19).

Jézus azt mondta magáról, hogy Ő az út, az igazság, és az élet (János 14:6). Ő elvárja, hogy mindazok, akik követik Őt, az igazság emberei legyenek. Az igazságot szeretetben és szeretet által kell kifejezésre juttatni (Efézusbeliekhez 4:15), reményt nyújtva azoknak, akik a világ hazugságaiból való szabadulásra és feloldozásra vágynak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a hazudozásról? A hazudozás tényleg bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries