settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a hamvasztásról? Helyes-e elhamvasztani haláluk után keresztyéneket?

Válasz


A Biblia nem tanít konkrétan a hamvasztásról. Olvasunk ugyan az Ószövetségben olyan esetekről, amikor emberek tűzben lelték halálukat (1Királyok 16:18; 2Királyok 1:6), valamint emberi csontok elégetéséről is (2Királyok 23:16-20), de ezek nem példák a hamvasztásra. Érdekes megjegyezni, hogy a 2Királyok 23:16-20 versek szerint az emberi csontok elégetése megszentségtelenítette az oltárt. Ugyanakkor az ószövetségi törvény sehol nem tiltotta meg a holttest elégetését, és nem sújtotta átokkal vagy ítélettel azokat, akiket holtuk után elhamvasztottak.

A hamvasztást az ószövetségi időkben is ismerték, de az izraeliták és később az újszövetségi keresztyének körében nem számított bevett gyakorlatnak. A bibliai időkben rendszering sírba, barlangba vagy a földbe temették el a holttestet (1Mózes 23:19; 35:4; 2Krónika 16:14; Máté 27:60-66). De noha a test eltemetése volt elterjedt, a Biblia nem írja elő, hogy ez lenne az egyetlen lehetséges módja a holttesttől való megválásnak.

Szóba jöhet-e tehát a hamvasztás keresztyének esetében? Hadd ismételjem meg, hogy nem találunk a Bibliában a hamvasztást kifejezetten tiltó parancsot. Némely hívők azért ellenzik a hamvasztást, mert véleményük szerint nem egyeztethető össze azzal, hogy Isten egy napon feltámasztja majd a testünket és újraegyesíti azokat a lelkünkkel/szellemünkkel (1Korinthus 15:35-59; 1Thesszalonika 4:16). Ám attól, hogy egy testet elhamvasztottak, Istennek semmivel nem lesz nehezebb feltámasztani azt. Az ezer évvel ezelőtt elhunyt keresztyének teste mostanra egyébként is teljesen elporladt, s ez mégsem fogja megakadályozni Istent abban, hogy feltámassza őket. Ő alkotta mindnyájukat, így nem fog gondot okozni neki az sem, hogy újra megalkossa őket. A hamvasztás pusztán „felgyorsítja” a test elporladásának folyamatát. Isten éppúgy fel tudja támasztani egy hamvasztott ember földi maradványait, ahogyan azokét is, akiket nem hamvasztással temettek el. A temetés vagy hamvasztás kérdéséről éppen ezért ki-ki saját belátása szerint dönthet. Az az illető vagy család, aki a hamvasztás lehetőségén gondolkozik, imádkozzon bölcsességért (Jakab 1:5), majd cselekedjék annak a meggyőződésnek megfelelően, amire jutott.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a hamvasztásról? Helyes-e elhamvasztani haláluk után keresztyéneket?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries