settings icon
share icon
Kérdés

Ki osztotta fel a fejezetekre és igeversekre a Bibliát?" Miért és mikor tagolták a Biblia szövegét?

Válasz


A Biblia könyveinek keletkezése idején a szöveget nem tagolták fejezetekre és versekre, és nem is számozták meg azokat. A későbbiekben azért osztották fel a textust, hogy egyszerűbben és gyorsabban megtalálhassuk az egyes igerészeket. Nyilvánvaló, hogy sokkal egyszerűbb kikeresni a János 3:16-ot, mint a terjedelmes, egybefüggő szövegből azt a mondatot, hogy “mert úgy szerette Isten e világot...” Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy több helyen teljesen hibásan, értelemzavaró módon helyezték el a fejezethatárokat, és ezáltal egybetartozó szövegrészeket daraboltak fel. Összességében azonban azt kell mondjuk, hogy a fejezetekre és igeversekre történő felosztás nagy segítséget nyújt a Biblia olvasójának.

A manapság használatos tagolás Stephen Langton, Canterbury érsek, munkásságának köszönhető. Ő volt az első, aki 1227-ben ezt a felosztást alkalmazta. Az 1382-ben kiadott Wycliffe Angol Biblia már ezt a fejezettagolást használta. A Wycliffe Biblia példáját követve lassan majdnem minden fordítás átvette Langton felosztását.

A héber nyelvű Ószövetség tagolása egy Nathan nevű zsidó rabbi 1448-as munkásságának eredménye. Robert Estienne, aki Stephanus néven is ismert volt, volt az első, aki standardizálta az Újszövetség igeverseinek számozását. Erre 1555-ben került sor. Stephanus lényegében egy az egyben átvette Nathan ószövetségi iratokra használt módszerét. A Genovai Bibliával kezdődőleg gyakorlatilag minden egyes Biblia-fordítás adoptálta Stephanus fejezet- és versfelosztását.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki osztotta fel a fejezetekre és igeversekre a Bibliát?" Miért és mikor tagolták a Biblia szövegét?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries