settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia szerint melyek azok az ételek, amelyeket bátran elfogyaszthatunk (kóser ételek)? Vannak-e olyan ételek, amelyektől tartózkodniuk kell a keresztényeknek?

Válasz


A 3Mózes 11. részében találjuk azoknak az élőlényeknek a felsorolását, amelyeket tilos volt megenniük az izraelitáknak. Ezek közé tartozott a sertés, a kagyló, a rovarok többsége, a ragadozó madarak és még számos más állatfaj. Isten az izraelitákon kívül soha nem tette kötelezővé semmilyen más népcsoport számára ezeket az étkezési szabályokat; éppen az volt a szerepük, hogy megkülönböztessék az izraelitákat a többi néptől. Miután erre már nem volt többé szükség, Jézus „tisztának nyilvánított minden ételt” (Mk 7:19). Isten egy látomásban azt mutatta meg Péternek, hogy a korábban tisztátalannak tartott állatokat immár meg lehet enni: „Amit az Isten megtisztított, azt te ne mondd tisztátalannak.” (ApCsel 10:15) Amikor Jézus meghalt a kereszten, betöltötte az ószövetségi törvényt (Róm 10:4; Gal 3:24-26) – ideértve a tiszta és tisztátalan ételekre vonatkozó előírásokat is.

A Róma 14:1-23 azonban azt tanítja, hogy nem mindenki elég érett a hitben ahhoz, hogy elfogadja ezt az igazságot, és tisztának tartson minden ételt. Következésképpen, ha olyasvalaki társaságában vagyunk, aki megbotránkozna azon, hogy „tisztátalan” ételt fogyasztunk, az ő érdekében mondjunk le erről a lehetőségünkről. Jogunk van megenni bármit, de nincs jogunk megbotránkoztatni másokat még akkor sem, ha téves az álláspontjuk. Napjaink keresztény hívői számára mindez annyit jelent, hogy bármit megehetünk, amit szeretnénk, de csak akkor, ha mások nem botlanak meg emiatt a hitben.

A kegyelmen alapuló Újszövetség korában a Biblia sokkal inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy mennyit eszünk, mint sem arra, hogy miből áll az étrendünk. Hogy mit kezdünk testi étvágyunkkal, megmutatja, hogy mennyire tudunk uralkodni magunkon. Ha étkezési szokásainkat nem tudjuk az irányításunk alá tudjuk vonni, valószínűleg más szokásainkkal sem tudjuk megtenni, így a gondolati szokásokkal (például bujaság, kapzsiság, harag) sem, és a szánkra sem vagyunk képesek lakatot tenni, hanem hajlunk a pletykálkodásra és a vitatkozásra. Nem szabad hagynunk, hogy az étvágyunk uralkodjon felettünk. Éppen ellenkezőleg: nekünk kell uralkodnunk az étvágyunkon (5Móz 21:20; Péld 23:2; 2Pt 1:5-7; 2Tim 3:1-9; 2Kor 10:5).

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia szerint melyek azok az ételek, amelyeket bátran elfogyaszthatunk (kóser ételek)? Vannak-e olyan ételek, amelyektől tartózkodniuk kell a keresztényeknek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries