settings icon
share icon
Kérdés

Mi a helyzet a Biblia elveszett könyveivel?

Válasz


Nincsenek a Bibliának „elveszett könyvei”, nem távolítottak el belőle könyveket. Számos legenda és pletyka él ilyen könyvekről, de ezeknek a történeteknek nincs valóságtartalma. Minden egyes olyan könyv benne van a Bibliában, amit Isten ihletett és amit ő a Bibliába szánt. A Biblia könyveivel egy időben több száz egyéb vallásos könyv is íródott. Ezek közül némelyekben megtörtént események beszámolóit olvashatjuk (például az 1 Makkabeusok). Van, amiben jó szellemi tanítás található (Salamon bölcsességének könyve, például). Ugyanakkor, ezeket a könyveket nem Isten ihlette. Bármelyikük — például az apokrif iratok — olvasása közben úgy kell őket kezelnünk, mint esendő történelmi műveket, nem pedig Isten ihletett, tévedhetetlen Igéjét (2 Timóteus 3:16–17).

A Tamás evangéliuma például a Kr.u. III–IV. században keletkezett hamisítvány, amely azt állítja, hogy Tamás apostol írta. Nem Tamás írta. Az apostoli atyák majdnem egyetemesen tévtanításnak tartották, és így el is utasították Tamás evangéliumát. Sok téves dolgot tartalmaz Jézus feltételezett tanításával és cselekedeteivel kapcsolatban. Legjobb esetben is csak egy apró töredéke igaz. Barnabás levelét nem a bibliai Barnabás írta, hanem egy szélhámos. Ugyanez mondható el a Fülöp evangéliumáról, Péter jelenéseiről stb.

Egy Isten van. A Bibliában egy Teremtő van. A Biblia egyetlen könyv. Egyetlen üdvterve van, ami a kezdetektől a végrehajtáson át a beteljesülésig rögzítésre került. A Biblia története a predesztinációtól a megdicsőülésig Isten története, aki választott népét saját dicséretére és dicsőségére megmenti. A Szentírásban Isten üdvterve kibontakozik, közben pedig visszatérő gondolatként megjelenik Isten jelleme, a bűn és engedetlenség feletti ítélet, a hit és engedelmesség áldása, a Megváltó Úr és a vétekáldozat és az eljövendő királyság és dicsőség. Isten szándéka az, hogy megértsük ezeket a témákat, hiszen életünk és örök sorsunk függ tőlük. Ennek fényében hogyan történhetne meg, hogy Isten engedjen bármit is elveszni ezekből az életbevágó információkból? A Biblia teljes, mégpedig azért, hogy az is, aki olvassa, „tökéletes… minden jó cselekedetre felkészített” lehessen (2 Timóteus 3:16–17).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a helyzet a Biblia elveszett könyveivel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries