settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az aszexualitásról?

Válasz


Az aszexualitás fiziológiai értelemben azt jelenti, hogy egy adott embernek/élőlénynek “nincs nyilvánvaló neme vagy nemi szerve; nemtelen”. Amikor azonban az aszexualitás fogalma felmerül, jellemzően “a nemi élet iránti érdeklődés és/vagy vágy hiányára” szoktak gondolni. Mivel a Biblia egyszer sem beszél a fiziológiai aszexualitásról, jelen cikkünkben is csak a szexuális vonzalom/vágy hiányával foglalkozunk. A kérdés tehát lényegében az, hogy helytelen-e, ha valakinek egyáltalán nincs szexuális vágya/vonzódása?

Pál apostol az 1.Korinthusbelekhez 7. fejezetében írt szavai állnak legközelebb ahhoz, amit az aszexualitás bibliai említésének nevezhetnénk. Az 1. igevers kimondja, hogy jó dolog, ha az ember nem házasodik meg. A szingliként, családi kötöttségek nélkül, az ember bárhol és bármikor Isten rendelkezésére állhat. A 2-6. igeversekben ezzel szemben viszont azt írja az apostol, hogy azoknak, akik mély szenvedélyt éreznek a másik nem iránt, a házasodás a helyes (út). A házasságban ugyanis lehetőség adódik rá, hogy ezek a szenvedélyek isteni módon teljesedjenek be. A 7-8. igeversekben Pál azt is világossá teszi, hogy ő akkoriban nem volt házas. Isten őt a nőtlenség ajándékával ajándékozta meg, vagyis annak képességével, hogy nőtlenül is boldogan és elégedetten éljen. Ez vajon azt jelenti, hogy Pál egyáltalán nem vágyódott a szexre és/vagy nem vágyott a házasságra? Nem feltétlenül, de bármekkora is lehetett Pál ilyen irányú vágya, az nyilvánvalóan nem emésztette őt annyira, mint annak a tüze, hogy Istent szolgálja. Rövid megjegyzésként álljon itt, hogy az 1.Korinthusbeliekhez 9:5-ben leírtak akár Pál házasság iránti vágya kifejezéseként is értelmezhetők.

Rossz az tehát, ha valaki nem akar megházasodni? Az 1.Korinthusbeliekhez 7. fejezte szerint nem, a legkevésbé sem az. Az egyedülállónak maradni nagyon jó dolog lehet, mivel ez a lét szabadságot ad az embernek arra, hogy több ideje maradjon Isten szolgálatára. Az egyedülállóság azonban nem feltétlenül azonos az aszexualitással, vagyis nem jellemző rá a másik nem iránti vágy teljes hiánya. Az 1.Korinthusbeliekhez 7-ben említett egyedülállóság ajándéka inkább a házasság nélkül való (mély, belső) megelégedettség képességét, nem pedig feltétlenül a házasodás iránti vágy mindenemű hiányát jelenti. Ha valakinek nincs a házasságra/nemi életre vágya, és biztos benne, hogy ez az Úrtól van, akkor jól teszi, ha szinglisége idejét Isten országáért végzett teljes szívű szolgálatra szánja oda. Egyben azonban az sem volna helytelen, ha konzultálna az orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tapasztalt aszexualitás nem valamilyen hormonális zavar miatt jelentkezik-e.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az aszexualitásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries